Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Чому спортсмени стають веганами?

Чому спортсмени стають веганами?

Запорука гарної фігури - це не тільки регулярні тренування, але і дотримання режиму сну і харчування. Відкриваючи більшість спортивних дієт можна побачити, що меню складається, здебільшого, з нежирного м'яса, курки та індички, наприклад, і яєць з овочами. Але, що робити тим, хто не вживає продукти тваринного походження, вегетаріанцям і веганам, з ідеологічних причин або у зв'язку з непереносимістю? Інтернет рясніє безліччю статей про те, що подібний раціон харчування - це відхилення, але це не те питання, яке хочеться розглянути.

Отже, розбираємося в позитивних і негативних сторонах вегетаріанства і веганства під час занять спортом. Розглядаємо список дозволених продуктів і руйнуємо міфи, які породили стереотипи навколо цієї теми. А також відповідаємо на головне питання - чи можна добитися успіхів в спорті не вживаючи продукти тваринного походження?

Чому спортсмени стають веганами?

Заглянувши в підручник історії відкривається цікавий факт - веганство існувало задовго до нашої появи. Наші предки, до того як навчилися видобувати вогонь, харчувалися усім, що могли взяти з навколишнього середовища: трави, листя, фрукти і т.д. При цьому вони відрізнялися великою силою і витривалістю. Виходить, що подібний спосіб харчування не чужий нашому організму. А це означає, що перехід на такий вид харчування може поповнювати необхідну кількість енергії для повноцінного життя.

Виключення з раціону продуктів тваринного походження не пройде безслідно для організму, його будуть супроводжувати, як приємні зміни, так і не дуже моменти.

Почнемо з негативних сторін і як їх уникати:

  • "Мясоломка" - це психологічне бажання з'їсти м'яса. Такий симптом зустрічається при дуже різкому переході на інший вид харчування. Це той випадок, коли запах м'яса вабить і викликає голод. Знизити практично до нуля цей недолік можна при плавному переході - поступове зниження кількості продуктів тваринного походження з заміною їх на рослинні.
  • Брак вітаміну В12. Він міститься виключно в продуктах тваринного походження, а недолік його в організмі - пряма дорога до ряду проблем зі здоров'ям. Уникнути негативних наслідків можна застосуванням курсу вітамінів, придбаних в аптеці. Лікар призначить необхідне дозування і періодичність курсу.
  • Дискомфорт з боку шлунково-кишкового тракту. Варіантів, що відбувається з новачками-веганами багато, більшість з них викликані неправильно складеним раціоном харчування. Уникнути цього можна - детально вивчивши питання і проконсультувавшись у лікаря-дієтолога.

Чому спортсмени стають веганами?

Зустрічається ще кілька аспектів, які помилково відносять до недоліків, а саме:

  • Відсутність або недолік білка
  • Брак заліза, кальцію і натрію
  • Брак жирів.

Білок міститься практично у всіх продуктах рослинного походження, але на відміну від тварини, засвоюється він повільніше. Регулярне вживання бобових, горіхів, зелених овочів, різного насіння і інших продуктів стануть джерелом необхідної кількості білку. Добова норма - 1,7-1,8 г на кілограм ваги. Білок також доступний і в протеїнових коктейлях (Детальніше про них в статті "Протеїновий коктейль: творець красивого тіла або вбивця здоров'я?").

Джерела заліза, кальцію і натрію: зелень (найбільша кількість), водорості, горіхи, овочі, фрукти, ягоди. Загалом, список дуже довгий.

Компенсувати нестачу жирів можна за допомогою масел: оливкового, конопляного, кунжутного та інших, які можна знайти в будь-якому магазині.

Чому спортсмени стають веганами?
Майк Тайсон (боксер), веган

Тепер про позитивні сторони:

  • Зниження ваги. Багато дієти для схуднення базуються саме на виключенні м'яса та інших продуктів тваринного походження. Так що, якщо необхідно прибрати зайві кілограми, то варто розглянути варіант з веганство. (Почитати про те, як схуднути за допомогою спорту можна в статті "Як схуднути зі спортом?")
  • Очищення організму. Продукти тваринного походження наповнюють наш організм шлаками і токсинами, виключення цього джерела тягне за собою виведення накопичених елементів без процесу заповнення, так як вживання таких продуктів виключено.
  • Поліпшення імунітету. Очищення організму в комплексі з великою кількістю овочів, фруктів і зелені, іншими словами - вітамінами і мікроелементами, зміцнює імунітет і знижує ризик захворювань.
  • Збільшення активності і витривалості. Організм перестає витрачати енергію на виведення шлаків і токсинів, а відповідно вона буде залишатися в тілі і дозволить вести більш активний спосіб життя.
  • Легкість і впевненість. Відсутність елементів, що руйнують організм (шлаки і токсини), зниження ваги і загальне поліпшення стану організму надає легкість тілу і більшої впевненості. Що згодом тягне за собою і велику активність.

Чому спортсмени стають веганами?
Вінус та Серена Вільямс (тенісистки), веганы

Існує стереотип, що вживаючи тільки рослинні продукти неможливо досягти успіхів у спорті і набрати м'язову масу. Вимушені розчарувати - це не правда. В якості підтвердження - імена всесвітньо відомих спортсменів вегетаріанців або веганів (список дуже сильно стиснутий, але в гуглі можна знайти всіх):

Чи став перехід на рослинний раціон харчування причиною успіху цих спортсменів - точно сказати не вийде, проте, результати їхньої спортивної кар'єри говорять про те, що вегетаріанство, веганство і спорт сумісні. А переходити чи не переходити - це вже вибір кожного.

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: