Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

16 цікавих фактів про теніс

Сучасний тенісний корт з покриттям штучна траваСучасний тенісний корт з покриттям штучна трава, фотоальбом з усіма фотографіями об'єкта можна подивитися тут.

Теніс - популярний і затребуваний вид спорту в наші дні. За свою багаторічну історію пережив багато змін та модифікацій, перш ніж придбати сучасний вид. Варто пройтися по історичних фактах і познайомиться з найцікавішими моментами гри.

1

Перші згадки про гру, схожу з тенісом, зустрічаються ще в документах стародавніх греків, римлян і єгиптян. Звичайно, в той час ще не було ракеток, тому м'яч відбивали рукою або палицею.

2

У письменах XII-XIII століття згадка про теніс з'являється у італійців, які називали гру "Джідока". Як і давні народи, італійці відбивали м'яч рукою, дерев'яною палицею, а іноді - шкіряним ременем. 

3

Перші тенісні м'ячі були дерев'яними, з різними наповненнями: вовною, внутрішніми органами тварин, тирсою, травою, ганчірками і іншим. За рахунок цього м'ячик був дуже важким і під час гри наносив велику кількість травм гравцям. Ракетки, як і сітки, на ігровому полі з'явилися тільки в ⅩⅤⅠ столітті.

Гра в же-де-пом

Гра в же-де-пом

4

Французькі монахи ще в ⅩⅠ столітті почали популяризацію гри, яку називали "же-де-пом", що з французької означає "гра долонею", дослівно "Ось вам! Грайте!". Особливість гри полягала в тому, що одночасно могли грати 12 осіб.

5

Всі французькі, англійські та італійські королі, правління яких припадало на XIII-XIV ст., Захоплювалися цим видом спортом. У той час, грати в теніс вважалося ознакою шляхетності. 

6

Не позбавлений теніс і романтики. Для позначення рахунки в 0 очок використовується англійське слово love. А першовиток цього ховається за французьким словом l"oeuf і перекладається, як яйце, що символізує знак "0".

Жіночий тенісний костюм, 1881 рік

Жіночий тенісний костюм, 1881 рік

7

Гравцям, які стояли біля витоків гри в теніс було ой як несолодко грати. Крім того, що поверхня була нерівною, чоловіки відбивали атаки суперників, бігаючи на підборах і в важких аристократичних одежах. Першим жінкам тенісисткам було ще гірше, вони грали в сукнях з корсетами, які мали турнюр, подушечку, яка кріпилася в районі сідниць для додання дамам більш апетитних форм. І тільки в кінці 1930-х років тенісисти почали носити шорти, які з роками переросли в сучасний вигляд форми.

8

Всесвітньо відомий бренд одягу Lacoste заснований тенісистом, а саме французом Рене Лакост. На момент 1926 він уже був десятикратним чемпіоном турнірів Великого шолома і носив сорочки поло. Завершивши свою спортивну кар'єру, Рене Лакост та президент найбільшої французької трикотажної компанії того часу, Андре Житло, створили компанію Lacoste, яка випускала зручну трикотажний одяг з емблемою крокодила на грудях.

9

Величезний внесок у розвиток тенісу вніс Генріха VIII Тюдор, який за час свого правління побудував 2 найвідоміших ігрових поля - в Вестмінстері і Хемптон-корті. Між іншим, ігрове поле в останньому замку використовувалося за призначенням понад 500 років. 

Майор Уолтер Уінгфілд

Майор Уолтер Уінгфілд

10

Достовірно невідомо, хто став засновником лаун-тенісу, але дослідники схиляються до майору Уолтер Уінгфілд. Він першим, в 1873 році, опублікував правила гри в лаун-теніс, а роком пізніше запатентував. Тенісний корт був у вигляді пісочного годинника, звужуючись до середини, висота сітки була більше півтора метрів, а по сторонам корту від основної сітки відходили бокові. Форма корту була змінена на прямокутну в 1877 році, а висота сітки і відстань від лінії подачі до сітки були остаточно встановлені в 1882 році.

11

Уолтер Уінгфілд витратив 25 фунтів на свій патент і щоб повернути собі витрачені гроші - зібрав ігровий набір: чотири ракетки, шість м'ячів, сітку і стійки. Продавав свої набори він виключно вищим членам суспільства: принцам, герцогів, маркіза, графам і іншим. Вартість цього комплекту складала 5 гіней та по закінченню року з надлишком відбила витрачені гроші. 

12

Перший турнір пройшов в 1877 році в Уїмблдоні, організував його Всеанглійський клуб лаун-тенісу і крокету. На той момент і учасники і глядачі повинні були заплатити чималі гроші для відвідування цього заходу.

Кубок Девіса

Кубок Девіса

13

У 1900 році заповзятливі четверо студентів Гарвардського університету задумали провести турнір з тенісу. Один з них, Дуайт Девіс, розробив схему проведення змагання і за особисті гроші купив головний приз - срібний кубок. У змаганні взяли участь збірні США і Великобританії. Перемогу здобула команда США за участю Девіса. Після проведення другого турніру - змагання почали проходити щороку. Ця подія стала початком боротьби за Кубок Девіса, який став престижною нагородою, заснований після смерті організатора.

14

Найпрестижнішими нагородами є перемоги в 4-х змаганнях: відкритому чемпіонаті Австралії, відкритому чемпіонаті Франції (його ще називають Ролан Гаррос), відкритому чемпіонаті США і Вімблдонському турнірі. У 30-ті роки всі перераховані вище заходи об'єднали під загальною назвою "турнір Великого шолома". 

Гра в лаун-теніс, 1887 рікГра в лаун-теніс, 1887 рік

15

В 1999 году украинка Елена Татаркова стала финалисткой Уимблдонского турнира в женском парном разряде, а Татьяна Перебийнис в 2005 году - финалисткой Уимблдонского турнира в смешанном парном разряде.

16

В історії тенісу існує одна дуже цікава особистість - Рене Річардс, вона ж Річард Раскінд. Це перша в історії тенісний гравець-транссексуал, який спочатку брав участь в офіційних змаганнях в чоловічому розряді, а після операції зі зміни статі - в жіночих. 

За свою історію теніс пережив безліч трансформацій, протистоянь статі та віку. В кінцевому підсумку зараз теніс відкритий для всіх підлог і вікових груп: дитячих, юнацьких, ветеранів, існують навіть турніри для інвалідів. 

Сучасний тенісний корт з поліуретановим покриттямСучасний тенісний корт з поліуретановим покриттям, фотоальбом з усіма фотографіями об'єкта можна подивитися тут.

У даній статті зібрані тільки найвідоміші факти зі світу тенісу, але в кулуарах прихована ще не одна цікава історія і ми обов'язково її розповімо на сторінках нашого сайту. Якщо ж після прочитання з'явилося бажання випробувати себе в даному виді спорті або відновити давно занедбані заняття на тенісному корті, то ми завжди раді допомогти в питанні будівництва ігрового поля.

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: