Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Історія спортивної гімнастики

Історія спортивної гімнастики

До кінця літа залишилася пара тижнів, а це значить, що у нас не так багато часу, щоб закінчити всі роботи з оновлення спортивних залів. Значна кількість часу і сил займає облаштування гімнастичного залу, а саме установка спортивного обладнання для занять гімнастикою різних напрямків. Про неї сьогодні і поговоримо.

Спортивна гімнастика - вид спорту, який приковує погляди мільйонів людей і змушує їх серця завмирати в моменти виконання складних вправ і елементів. Поєднання бездоганної техніки, красивих костюмів і злагоджених рухів за яким ховаються багато годин тренувань і колосальна праця гімнаста. Якщо зазирнути в історію, то можна дізнатися безліч цікавих, а іноді і пікантних фактів, але про все по-порядку.

Лікувальна гімнастика
Перші джерела гімнастика бере ще за 4000 років до н.е. Тоді гімнастичні вправи застосовували для лікування і зцілення жителі Сходу. Особливою популярністю ця практика спостерігалася в Індії і Китаї. У Китаї навіть існувала окрема книга з переліком вправ, які потрібно було робити вранці і ввечері. Що характерно - безліч вправ збереглися і переросли в самостійні дисципліни йогу і ушу.

Прекрасна гімнастика
Гімнастика існувала у інших стародавніх жителів: єгиптян, персів, ассірійців, римлян, але розквіт знайшла в Греції в 8 столітті до н.е. Відомий факт, що жителі Стародавньої Греції скрупульозно ставилися до прекрасного, в тому числі і до зовнішнього вигляду, про що говорили і писали відомі філософи Гомер, Аристотель і Платон. У своїх роботах вони описували, як регулярні заняття гімнастикою сприятливо впливають на фізичний та духовний розвиток особистості.

Історія спортивної гімнастики

Оголена гімнастика
Саме ж слово, гімнастика, за однією з версій, походить від грецького «gumnos» - оголений. Відомий факт, що стародавні греки на змагання з гімнастики, які включали не тільки класичний перелік вправ, а й плавання, біг, боротьбу, бокс, їзду на колісницях  верхи на коні, виходили абсолютно голими. Виступаючи оголеними давньогрецькі атлети намагалися максимально показати на скільки фізично розвинене їхнє тіло. Підтвердження цьому можна знайти на малюнках і фресках того часу.

Гріховна гімнастика
І якщо боги жителів Стародавньої Греції схвалювали наряд гімнастів, точніше сказати - його відсутність, то послідовники раннього християнства були категорично проти "гріховного" виду спорту, вважаючи його "сатанинським винаходом". І, щоб не кортіло, в 393 році офіційно її заборонили, відкриваючи шлях всьому духовному і піднесеного.

Кінь, він і в Римі кінь
Стародавні римляни для навчання верхової їзди новоприбулих наїзників використовували гімнастичного коня. Природно, він мав далеко не такий вигляд, як представлені моделі у нас в каталозі, але був вкрай схожий.

Кінь гімнастичнийФотоальбом з усіма фотографіями об'єкта можна подивитися тут.

Повернення гімнастики
Незважаючи на різні заборони і засудження з боку церкви, в XVI-XVII ст. в епоху Відродження гімнастика бере таки верх і повертає колишній інтерес до себе. Від "сороміцьких" нарядів під час виступів - відмовилися, перелік вправ - скоротили. У той час була популярна вольтижировки, яка включала в себе лазіння по стінці і жердини, вправи на коні і столі, а також підтримання балансу і рівноваги на деревах і канаті. Цей вид спортивних занять, спрямованих на фізичний розвиток людини і став попередником сучасної спортивної гімнастики.

Поява гімнастичного обладнання
За сучасного вигляду обладнання для спортивної гімнастики зобов'язані німцеві Ф.Л. Я ну. Він не просто винайшов перекладину і бруси, але ще і відкрив першу гімнастичну майданчик, а потім разом зі своїм учнем Е.Айзеленом опублікував книгу "Німецька гімнастика". Книга представляла собою методичні рекомендації про вправи, який можна виконати на нововинайденим обладнанні. Після вивчення настанови вчителя і втілення їх в життя, спортивна гімнастика почала набирати все більшої популярності. Тоді ж почали проводитися і перші змагання.

бруси гімнастичніФотоальбом з усіма фотографіями об'єкта можна подивитися тут.

Стрімко набирає популярність спортивна гімнастика того часу пережила ще безліч різних змін і правок. Наслідком цього - затверджений перелік гімнастичного обладнання необхідного для тренувань і змагань. Умовно весь перелік ділиться на професійне та аматорське, він в себе включає:

  • бревна
  • брусья
  • козел и кони
  • маты
  • мосты гимнастические
  • навесное оборудование
  • турники и перекладины

А також допоміжні елементи:

  • лавки гімнастичні
  • шведські стінки
  • консоль для підвісних снарядів

Спортивний залФотоальбом з усіма фотографіями об'єкта можна подивитися тут.

Професійне призначене для проведення змагань та підготовки до них гімнастів. Аматорське розраховане на бажаючих підтримувати хорошу фізичну форму.

Ознайомитися з усіма видами інвентарю для спортивної гімнастики, виробленого на нашому заводі, можна в каталозі товарів.

P.S. Гімнастичні обладнання інтенсивно використовується в досить молодому напрямку - кроссфіт. Що і як роблять атлети можна почитати в нашій статті.

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: