Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Чому варто зайнятися спортивною ходьбою

Чому варто зайнятися спортивною ходьбою

Відомий факт, що біг позитивно впливає на загальний стан організму, а також сприяє схудненню. Але, що ж робити тим, хто не може бігати в силу фізичних даних або віку? Перестати сумувати і зайнятися спортивною ходьбою, яка має цілий ряд плюсів.

Переваги спортивної ходьби:

  • підходить для всіх вікових категорій, тому що не вимагає швидкого темпу пересування та великого силового навантаження, а також удар стопи об поверхню значно нижче в порівнянні з бігом;
  • позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, збільшуючи циркуляцію крові в організмі. Дослідження показують, що регулярні тренування допоможуть знизити практично до 50% ризик розвитку серцевих захворювання;
  • покращує роботу дихальної системи, насичуючи організм киснем;
  • позитивно впливає на м'язовий тонус тіла, в процесі тренування задіяні практично всі м'язи;
  • зниження ваги - регулярні тренування дозволяють не тільки спалювати зайві калорії, а й підтримувати тіло в хорошій фізичній формі;
  • хороший антистрес, як і будь-який вид спорту допомагає відволіктися від життєвих негараздів і "перезавантажити" мозок.

Чому варто зайнятися спортивною ходьбою

Види спортивної ходьби:

  1. Ходьба в повільному темпі. Розрахована для новачків та охочих оздоровитися. За 1 хвилину спортсмен робить 80 кроків. За 30 хвилин тренування долається відстань в 1 км.
  2. Ходьба в середньому темпі. Розрахована на трохи підготовлених людей, що займаалися колись спортом. Швидкість пересування вже 120 кроків за 1 хвилину, скорочуючи подолання відстані в 1 км до 13-15 хвилин.
  3. Спортивна ходьба. Цей вид використовується спортсменами для тренувань і змагань. У порівнянні з попередніми видами куди швидше - 150 кроків за хвилину. Іншими словами за 1 годину спортсмен проходить близько 7 км.
  4. Ходьба в швидкому темпі. Більш інтенсивний вид тренування розрахований виключно на підготовлений організм. Швидкість пересування спортсменів доходить до 12 км на годину.
  5. Скандинавська спортивна ходьба. Різновид дисципліни, яку розробили фінські лижники, щоб в міжсезоння не втратити форму. Згодом, вчені провели дослідження і з'ясували, що ходьба з палицями (візуально схожими на лижні), допомагає ефективно відновлювати організм, який постраждав в результаті фізичних травм і боротися з ожирінням (за рахунок наявності палиць задіяні 90% м'язів тіла, спалювання зайвих калорій при регулярних тренуваннях збільшується до 20-25%, відповідно і процес схуднення проходить швидше).

Чому варто зайнятися спортивною ходьбою

Прийшовши на спортивний стадіон або в парк коштує зробити невелику розминку і розтяжку, а потім вже приступати до ходьби. Новачкам варто починати з ходьби в повільній або середньому темпі, проходячи невеликі дистанції в 3-4 км щодня. Після проходження початкового етапу (близько 2-х тижнів) можна збільшувати дистанцію на 1 км в тиждень.

Через місяць-два можна перейти на більш швидкий темп. Рекомендоване відстань - 50 км на тиждень для чоловіків і 40 км для жінок. Досягнувши певних результатів в тренуваннях можна збільшити навантаження на організм скориставшись утяжелителями для рук, ніг або надівши спеціальний жилет.

Чому варто зайнятися спортивною ходьбою

Правила спортивної ходьби:

  • Постава повинна бути рівною, без прогинів та нахилів, але при цьому не сильно напружена.
  • Контакт з поверхнею повинен бути постійним. Іншими словами поки нога, яка попереду не торкнеться поверхні, ногу ззаду відривати не можна. Швидкість і довжина кожного кроку повинна бути однаковою, а поштовх задньої ноги - сильним.
  • Роблячи крок, передня нога в момент перетину з другою ногою повинна бути абсолютно рівною.
  • Руки повинні бути зігнуті в ліктях і рухатися.
  • Дихати під час спортивної ходьби потрібно тільки носом. Ритм дихання та ритм кроків повинні бути синхронні. Якщо почати дихати ротом, то витратите більше сил, а ефекту буде менше. А в холодну пору року можна ще й захворіти.

Чому варто зайнятися спортивною ходьбою

Одяг і взуття
Спеціальну форму для спортивної ходьби купувати не варто, підійде будь-який зручний для занять костюм, який не обмежує руху. А ось взуття необхідно підбирати ретельно, адже надягаючи на тренування не підходить взуття Ви не тільки не досягнете бажаного результату, але і можете нажити проблем зі здоров'ям. Стосується це не тільки мозолів і хворобливих відчуттів в спині, але і більш серйозними - плоскостопості і варикоз.

Підошва кросівок повинні бути щільною, але при цьому гнучкою і мати високі амортизаційними властивостями. Задник повинен бути достатньо високим і жорстким, фіксуючи голеностоп в правильному положенні.

Чому варто зайнятися спортивною ходьбою

Полегшені кросівки на тонкій підошві не годяться для занять спортивною ходьбою. Висока інтенсивність навантаження на стопу під час тренування стануть причиною неприємних і больових відчуттів. А під час тренувань в лісі або парку нога починає болісно реагувати на камені і нерівності.

Спортивна ходьба - це хороший варіант спортивних тренувань. Зібравши навколо себе однодумців це може бути не тільки корисним дозвіллям, але ще і веселим.

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: