Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Випробування ковзанами або перший вихід на лід: користь, небезпеки, рекомендації та застереження

Випробування ковзанами або перший вихід на лід: користь, небезпеки, рекомендації та застереження

З появою снігу настає час зимових видів розваг: сніжки, катання на санках, лижах, ковзанах. Календар показує, що вже настала зима, а ось пейзаж за вікном не дуже схожий на зимову казку. І якщо для того, щоб влаштувати сніговий батл, покататися на снігоходах, санках чи лижах потрібно відправитися в подорож з більш суворим кліматом, то покататися на ковзанах можна і за умови плюсової температури, добре хоч ковзанки тепер явище досить часте.

Користь катання на ковзанах
Відвідування льодової арени - це не тільки приємне дозвілля, а й користь для здоров'я. Багато приведуть в якості аргумену високий ризик травматизму, однак і це не проблема, якщо користуватися захисною екіпіровкою та уважно слухати інструктора. Крім приємного дозвілля, заняття на льоду принесуть ще масу користі:

  • підвищать імунітет, особливо в умовах вуличних катань;
  • зміцнять поставу, м'язовий корсет і суглоби;
  • покращать роботу серцево-судинної і дихальної системи;
  • сприятимуть зниженню ваги;
  • розвивають витривалість;
  • задіють всі групи м'язів;
  • підвищать уважність, рівновагу і координацію;
  • додадуть впевненості в процесі подолання страхів і невдач;
  • покращать емоційний фон, даруючи приплив бадьорості та гарний настрій.

Випробування ковзанами або перший вихід на лід: користь, небезпеки, рекомендації та застереження

З історії ковзанів. Перший прототип ковзанів з'явився ще в далекій давнині - кіммерійці прив'язували гомілкові кістки тварин, брали дерев'яні палиці і каталися по замерзлих водоймах. Таким же прототипом користувалися і жителі середньовічного Лондона в XII столітті. Сторіччям пізніше кістки замінили на дерев'яні бруски з металевою вставкою у вигляді трубки. Ідея пригвинтити лезо до черевиків прийшла Петру I, саме з його подачі і почалося виробництво знайомого нам вигляду ковзанів.

Різновиди ковзанів
Льодовий спорт налічує кілька різновидів: фігурне катання, хокей, ковзанярський спорт і, звісно, аматорські катання. І для кожного виду передбачена своя модель ковзанів. Залежно від мети катання - обираємо правильну модель:

  1. зібравшись в туристичний похід в обійми снігів і льодів, досвідчені мандрівники обирають спеціальні туристичні ковзани. Вони мають широке лезо і легко кріпляться до лижних черевиків, що дозволяє покататися і на лижах, і на ковзанах в одному турі і не тягнути змінну пару взуття.
  2. фігуристи використовують модель з зубцями на передній частині. Фігурне катання містить безліч складних елементів, виконання яких неможливо без цієї конструктивної особливості.
  3. хокеїсти використовують легкі та маневрені моделі зі знімним або литим лезом. При цьому, в разі вибору ковзанів для хокею, існує градація моделей для нападників і воротарів.
  4. спортсмени, що змагаються в ковзанярському спорті використовують ковзани-клап. Відмінність цих ковзанів від інших в наявність шарніра в передній частині і пружини. Пружина, яка присутня між лезом і черевиком, стискається і після поштовху видає клацання (з англ. Clap - хлопання, лязкання), звідси і назва - клапи.
  5. аматорські ковзани - це та модель, яка зустрічається найчастіше. Її використовують, як для вуличних ігор і катань, так і на ковзанках.

Випробування ковзанами або перший вихід на лід: користь, небезпеки, рекомендації та застереження

Застереження для катання на ковзанах
Катання на ковзанах, як і багато видів спорту має свої заборони, не варто виходити на лід, якщо:

  • є травми опорно-рухового апарату, суглобів і м'язів. Маленька прогулянка на ковзанах може принести безліч наслідків пізніше;
  • є проблеми з тиском, вестибулярним апаратом, присутні запаморочення або нездужання;
  • організм ослаблений через хворобу або застуди, йде запальний процес або присутня підвищена температура тіла;
  • проблеми із зором: без окулярів або лінз не видно рухомі об'єкти і поверхню - ризик травмуватися самому і завдати шкоди оточуючим;
  • присутні проблеми із зайвою вагою. Людям з надмірною вагою важче тримати рівновагу, а падіння може призвести до серйозних травм.

Випробування ковзанами або перший вихід на лід: користь, небезпеки, рекомендації та застереження

Рекомендації для початківців

  1. Захисне екіпірування - це не соромно, а потрібно! Якщо Ви впадете, а друзі посміються, то куди веселіше буде Вам, якщо нічого не зламаєте і не травмуєте.
  2. Кращий наставник - це інструктор, а не аматори-самоучки. Інструктор підкаже, як правильно гальмувати, відштовхуватися, виконувати маневри, уникати травм і зіткнень.
  3. Одяг повинен бути зручним, теплим і не сковувати рухи, пуховик до п'ят і шарф довжиною в 2 м - не підійдуть. Шапка і рукавички потрібні так само, як і ковзани.
  4. Правильно шнуруйте ковзани - хрестоподібним перетином: нижню частину затягуємо не сильно, середину щільно фіксуємо, верх - вільний. Не потрібно пережимати ногу, тому як це позбавить Вас маневреності, а якщо перетиснути, то кров перестане надходити в ноги і вони втомляться і замерзнуть. А бантик - сховайте всередину, щоб не заважав.
  5. Не варто сподіватися, що з першого кроку Ви зможете ковзати по льоду, як Оксана Баюл або Дмитро Дмитренко, навчіться стояти спочатку на підлозі, потім виходьте на лід. Пам'ятайте, бортик - друг, який жартома не буде по Вас тікати!
  6. Вирішили, що вже готові кататися без бортика - рухайтеся правильно: ведуча нога попереду, спина рівна, коліна зігнуті, відштовхуватися потрібно ребром ковзана, а якщо для цього використовувати носок, то великий ризик не поїхати вперед, а приземлитися.
  7. Щоб зупинитися потрібно плавно зводити носки, хоча, новачки частіше використовують більш перевірений метод "Привіт, борт!" - особливих навичок і техніки виконання не вимагає, необхідно просто в нього врізатися. А ось намагатися зупинитися, виконуючи красивий поворот на самому початку своїх катань на льоду - не найбільш вдала ідея, спочатку потрібно вивчити ази.
  8. Якщо лід все ж хоче прийняти Вас в свої обійми і тягне до себе, то варто падати правильно. Краще приземлятися на бік, а ось як правильно групуватися - наочно покаже інструктор, він вже точно це вміє.

Дотримуйтесь настанов інструктора, бережіть себе і не бійтеся подивитися страху в очі. Якщо громадські катання викликають сум'яття, то з приходом морозів можна залити власний каток у дворі приватного будинку. Деякі, побудовані нами вуличні майданчики, взимку перетворюються з ігрових в льодові.

Випробування ковзанами або перший вихід на лід: користь, небезпеки, рекомендації та застереженняФотоальбом з усіма фотографіями об'єкта влітку і взимку можна подивитися тут.

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: