Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Партія фактів про шахи

Партія фактів про шахи

Шахи - вид спорту, який спрямований не на фізичний, а на розумовий розвиток. Шахісти - спортсмени, які тренують свою пам'ять, логічне і стратегічне мислення, що сприяє успіху не тільки в процесі гри, але і в житті. Щоб отримати титул гросмейстера, найвище шашкове і шахове звання, доведеться гарненько подумати і просидіти за шаховим столом не один день. Незаперечним плюсом цього виду спорту є зручність. У сучасному світі, в епоху розвитку технологій і гаджетів, грати в шахи можна на кожному кроці: в парку, в транспорті, в кафе, для цього необхідний набір, додаток або доступ до Інтернету.

За багатовікову історію шахи пережили безліч модифікацій і назбирали велику кількість цікавих випадків і історій.

Партія фактів про шахи
Гра чатуранга

Виникнення гри
Достовірно сказати, де саме з'явився перший прототип відомої гри, на даному етапі, неможливо. Та й навряд чи вчені зможуть докопатися до істини, адже багато досягнень древніх цивілізацій загублені. Прийнято вважати, що шахи походять від популярної на території Індії VI столітті н.е. гри, чатуранга.

Звідки взялася назва
Про те, що слово "шахи" означає "крок" і "мат" відомо багатьом. Однак не всім відомо, що в перекладі з перської мови слово "шахи" означає "крок і помер" або "король мертвий".

Янош Флеш

Янош Флеш

Гра наосліп
Угорець Янош Флеш був звичайним майстром, якому лікарі констатували рак легенів. За попередніми прогнозами йому залишалося всього кілька місяців. Янош прийняв рішення не животіти над залишками своїх днів, а зіграти саму неймовірну партію в шахи в своєму житті. У 1960 році відбувся турнір, в якому Яношу одночасно протистояли 52 гравцям. Особливістю цього турніру було те, що шахіст не дивився на ігрові дошки, а грав наосліп. 52 супротивника було обрано не просто так, Янош хотів перевершити Мігеля Найдорфа, який раніше змагався в таких же умовах з 50 учасниками. Янош програв всього 3-м противникам, а через тиждень після гри лікарі не виявили раку. Сильне перенапруження мозку під час гри або попередньо невірний діагноз - невідомо, однак гросмейстер прожив ще 23 роки після гри.

Задача-притчаЗавдання з рисовими зернятками

Завдання-притча
Існує притча, яка стала шаховою задачею, щоб повернути борг, боржникові пропонують заповнити 64 клітини шахової дошки за таким принципом: на першу клітинку кладеться 1 зернятко рису, а на наступну - у 2 рази більше, ніж на попередню. В кінцевому підсумку, боржнику потрібно повернути 460 мільярдів тонн. 

"Механічний турок""Механічний турок" Вольфганга фон Кемпелен

Обман, довжиною в 64 роки
Угорець Вольфганг фон Кемпелен протягом 64 років водив за ніс вчених. У 1770 році Вольфганг сконструював "комп'ютер" для гри в шахи. Виглядала машина так: стіл і механічний турок, який протистояв ворогам. Апарат вигравав партії і у Наполеона, і у Бенджаміна Франкліна. І він би став першим прототипом суперкомп'ютера, однак Вольфганг нічого не придумував, а просто ховав під столом живих шахістів.

Безглуздий мат
Досвідчені гравці знають, що партію можна зіграти в 2 ходи і виграти. Перший хід - білий пішак на f3, чорна на e5. Другий хід полягає в переміщенні пішака на g4 і ферзя на h4. Так що, новачки, не попадіться на стільки дурний мат своєму королю. Безглуздий мат вважається найкоротшою партією, однак, розігрувати одну партію можна на багато довше і зробити 5 949 ходів.

Шахматний годинник
Механічний шахматний годинник

Чому почали використовувати годинник
1851 рік у історії шахів запам'ятався не рекордом, а сном. Ось як це було - на змагання з шахів зібралася велика кількість учасників і турнір затягнувся на довгі години. В кінцевому підсумку, учасники просто заснули і організаторам довелося зупинити змагання. Після цього інциденту було прийнято рішення про обмеження часу гри. Наступні ігри були лімітовані за часом, використовувалися пісочні годинники. І тільки через більш 30-ти років, в 1883 році Томас Брайт Вілсон сконструював механічний годинник.

Обмеження ходів у шахахОбмеження ходів в шахах

50 ходів і точка
Навіть дотримуючись тимчасових обмежень, відведених на обдумування гравцем ходу, партія може затягнутися. Один з найяскравіших прикладів - протистояння між Гораном Арсовічем і Іваном Николічем. У 1989 році ці двоє зустрілися за одним шаховим столом в місті Білгород і почали розігрувати партію. Мало того, що вона тривала 20 годин, так ще закінчилася нічиєю і це при тому, що було здійснено 269 ходів. В наші дні гравці мають не тільки обмеження по часу партії, а й за кількістю ходів. Міжнародна шахова федерація (ФІДЕ) дозволяє шахісту зробити не більше 50 ходів без захоплення або руху пішака.

Партія фактів про шахиШахи для поліпшення пам'яті у хворих Альцгеймером

Шахи, як метод лікування
У процесі досліджень, вчені прийшли до висновку, що проведення регулярних ігор в шахи, хоча б 1 партію в день, покращує пам'ять, а серед людей з хворобою Альцгеймера знижуються симптоми. Звичайно, шахи - це не панацея від хвороби, однак багатьом людям вдалося уповільнити розвиток хвороби.

Гаррі Каспаров проти суперкомп'ютера Deep BlueГаррі Каспаров проти суперкомп'ютера Deep Blue

Людина проти машини
Компанія IBM розробила перший комп'ютер для гри в шахи. Машину-противника Deep Thought привезли на шаховий турнір, де вона здобула перемогу. Однак, зрівняється з майстерністю гросмейстерів Гаррі Каспаровим та Анатолієм Карповим не змогла і програла (0:2 і 0:1) в 1989-90 році. Через 6 років, в 1996 році компанія представила новий суперкомп'ютер Deep Blue I, який змагався з Гаррі Каспаровим. І другий раз гросмейстер зміг обіграти машину. А ось друга модифікація Deep Blue II вже обіграла шахіста. З тих пір і почалася ера використання машин в якості наставників.

Найменша шахівницяНайменша шахівниця

Найменша шахівниця
На території Києво-Печерської Лаври знаходиться музей мікромініатюр Миколи Сядристого (так, це саме той майстер, який зміг підкувати блоху). Один з експонатів його колекції - шахівниця розташована на голівці шпильки. Автор роботи запозичив розстановку фігур з партії між Альохіним і Капабланкою. 

Шахова фігура XII століття

Шахова фігура XII століття

Чарівні шахи
Не так багато людей можна знайти, які не бачили першу частину екранізації романів Джоан Роулінг про хлопчика-мага Гаррі Поттера. Одна зі сцен фільму "Гаррі Поттер і філософський камінь" полягала в партії шахів. У якості прототипу шахових фігур було взято найстаріший набір, який зберігся до наших днів. Дата створення - XII століття, а ось ім'я автора цієї роботи, на жаль, не збереглося. Достовірно навіть не відомо де саме були зроблені фігури, дослідники вважають, що батьківщина - Норвегія або Ісландія.

Кадр з фильму “Гаррі Поттер і філософський камінь”Кадр з фильму “Гаррі Поттер і філософський камінь”

Популярності набирає і новий напрямок в спорті - шахбокс (Детальніше про нього в статті "Раунд 1. Цікаві факти про бокс"). А якщо класичні шахи вже набридли, то можна спробувати себе в інших іграх тренують мозок - сьогі, сянці, макрук, чангі або придбати дошку, наприклад, на трьох. У будь-якому випадку, шахи - це не тільки цікаве, але і корисне дозвілля.

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: