Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

10 цікавих фактів про футбол

10 цікавих фактів про футбол

Світ сповнений цікавих фактів і курйозів, а вже найулюбленіша гра мільйонів, футбол, так тим більше. Ми зробили підбірку з найцікавіших ситуацій і казусів пов'язаних з цією грою.

Про перший м'яч
Сучасний футбольний м'яч наповнюється повітрям, а один з перших видів був набитий пір'ям. І якби не щільна шкіряна оболонка, то, скоріш за все, нагадував би подушку.

Врятуйте суддю
Не раз на полі відбувалися різні бійки гравців з суддею, після яких останній потребував допомоги лікаря. А ось в Індії питання вирішили. Щоб арбітр залишився цілий і неушкоджений в момент гарячих протистоянь, йому на допомогу приходить спеціально підготовлений слон. Він охоплює хоботом суддю і забирає його подалі від конфлікту. А гравцям нічого не залишається, як змиритися з рішенням арбітра, адже проти слона йти якось страшнувато.

Продовжуючи тему суддівства
Арбітри щиро обурюються, коли гравці на полі починають сперечатися і влаштовувати розбірки. Можливо, випадок, що стався в кінці 50-х років мав показати футболістам, що таке мирний матч, але дива не сталося. У місто Сієна з'їхалися 22 судді, сформували 2 команди і вирушили на поле. Все б було добре, якби не спірний м'яч в одні з воріт. А так як кожен з гравців досконало знав правила гри, то конфлікту було вже не уникнути. Закінчилася ця мирна зустріч тим, що розтягували їх поліцейські.

Оле-Оле-Оле
Почали підспівувати? Якщо так, то буде цікаво дізнатися, що кричалка зародилася в Іспанії. У наших широтах поширений вираз "О, Боже" в критичних ситуаціях. А в Іспанії, яку захопили араби в 8 столітті, - "Аллах", яке з часом трансформувалося в знамените "Оле". Спочатку воно вживалося в момент виконання фламенко або на кориді, пізніше довелося до вподоби і футбольним уболівальникам.

10 цікавих фактів про футбол

Сам себе усунув
Гравцям на полі за відхилення від правил або недотримання дисципліни пильні арбітри показують жовті картки, як попередження і червоні, коли попередження були почуті. Але в історії трапляються і випадки, коли і совісні арбітри показували червону картку самі собі. Енді Уейн зробив це задля уникнення конфліктної ситуації з голкіпером, а Мелвін Сілвестр за тілесні розбірки з гравцем.

На сторожі порядку
На глядацьких трибунах досить часто відбуваються різні сутички та інциденти між уболівальниками. Чого не відбувалося на матчах бразильської футбольної команда «Яка». Справа в тому, що команда гравців складалася в основному з поліцейських. Не дивно, що стадіон був заповнений колегами одягненими за формою. Але, ціною зразкового порядку на трибунах був сплеск злочинності по всьому місту. З цієї причини міністр внутрішніх справ і розпустив футбольний клуб, незважаючи на непогані результати ігор.

Якщо суддя не правий ...
Не секрет, що якщо вболівальники не згодні з вердиктом судді, то кричалка "Суддю на мило!" Не примушує себе довго чекати. Це, насправді, одне з найшкідливіших покарань. Куди більш радикальними були шанувальники футболу в іспанському місті Сеговія в 60-ті-70-ті роки. Засмучені поразкою місцевої команди, вболівальники просто скидали суддю в річку. Після першого такого випадку вони увійшли в раж і перетворили обряд в традицію. Так, що якщо Ви зібралися судити матч в місті Сеговія і не вмієте плавати - рекомендуємо навчитися!

Втручання вищої сили
Якщо команді судилося перемогти, то так і станеться. Навіть, коли шанси зовсім під кінець раптом може з'явитися парашутист і впасти на воротаря, який згодом пропустить м'яч в ворота. Саме такий випадок стався в Бразилії. Суддя гол зарахував, сказавши, що це "втручання вищої сили".

10 цікавих фактів про футбол

Коли тато крутіше тренера
Тренера футбольних команд - це і тато, і мама, і друг, і брат, і наставник, а гравці - це одна сім'я. Але, що, якщо всі 11 учасників команди дійсно одна сім'я? У польському місті Бидгощ команда складається з кровних братів віком від 15 до 28 років зустрілася на одному полі з командою репортерів місцевих газет. І незважаючи на сімейний програш, глава сімейства - муляр Осіньскій став улюбленцем публіки, як "творець" команди.

пророцтва Пауля
Якщо Ви думаєте, що Пауль - це якийсь шаман, відун або знахар, то Ви глибоко помиляєтеся. Пауль - це восьминіг з океанаріуму в німецькому місті Оберхаузен, який володів даром передбачати результати футбольних матчів. Процес пророцтва відбувався наступним чином: бралися 2 контейнера з зображенням прапора країни за яку грає команда. Всередину складали ласощі для восьминога і опускалися в його акваріум. Мабуть, Пауль приймав якісь імпульси, які підштовхували його взяти їжу з контейнера з прапором майбутнього переможця. На його рахунку прогнози матчів збірної Німеччини, Чемпіонаті Європи 2008 року (правда 2 передбачення з 6 виявилися невірними, мабуть у нього день не задався тоді). Реабілітувався за 2008 рік Пауль на Чемпіонаті Світу 2010 року і правильно спрогнозував результати матчів збірної Німеччини, а на додачу ще й визначив фіналістів в протистоянні збірної Іспанії проти Нідерландів.

Звісно, це далеко не всі цікаві факти за футбольну історію. І незабаром ми випустимо продовження ... Слідкуйте за новинами!

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: