Фото відомих бодібілдерів часто можна зустріти на рекламних плакатах з банками спортивного харчування. Велика частина рекламованого - протеїн. З цим видом спортхарчування пов'язано безліч суперечок, одні стверджують, що протеїн шкідливий, "сушить мозок", впливає на потенцію, інші, навпаки, - стверджують, що він безпечний для здоров'я і корисний для організму. Вирушаємо на пошуки відповідей, приєднуйтесь!
Що таке протеїн?
Протеїн - органічна речовина, що з'єднано ковалентним зв'язком в ланцюжок амінокислот і формує поліпептид. Слово синонім - білок, який всмоктується в кров і сприяє зростанню м'язової маси. Завдяки цьому він такий популярний серед спортсменів.
Крім росту м'язів, білки виконують безліч функцій: беруть участь в обміні речовин, формують цитоскелет, підтримують клітини організму і безліч інших.
Чому він такий популярний серед спортсменів?
Ключовими завданнями будь-якого виду тренувань - замінити жирові "поклади" на м'язову масу або просто її наростити. Для того, щоб придбати спортивне підтягнуте тіло потрібні не тільки регулярні тренування, але і правильне харчування, що складається з білків, жирів і вуглеводів.
Білки допомагають схуднути, вивести токсини, що перешкоджають зростанню м'язової маси, а також наповнити тканини необхідними амінокислотами для збільшення обсягу м'язів.
Які продукти містять білки?
Так як білки - продукт органічного походження, то і шукати їх варто в продуктах харчування. Найбільша кількість білків міститься в продуктах тваринного походження: яйця, м'ясо, птиця, риба, морепродукти, а також в кисломолочних продуктах. Є вони і в продуктах рослинного походження бобових та злакових, тільки концентрація нижче й засвоюються вони гірше.
Протеїн, який продається в упаковках - це такий же білок, видобутий з натуральних продуктів шляхом фільтрації, очищення та сушіння. При цьому, концентрація його буде вище, а відповідно і вживати його потрібно буде менше, ніж необхідно було б з'їсти за раз, наприклад, яєць.
Які бувають види?
Яєчний протеїн
Найбільша кількість його міститься, звичайно ж, в яйцях. Однак, вживати велику кількість яєць, що не пройшли термічну обробку загрожує для шлунка. А ось варені яйця можна їсти без побоювання, тим більше доведено, що вживання 70 г кожен день знижує рівень холестерину в крові. Але, варто зазначити, що жовток містить високий рівень жирів.
Сироватковий протеїн
Видобувається з молочної сироватки, яка утворюється під час виготовлення сичужних сирів. Сироватковий протеїн багатий на незамінні амінокислоти і природні антиоксиданти, які надають імуномодулюючу дію. З усіх видів, білок молочної сироватки, має найвищий рівень засвоюваності і не завдає шкоди шлунку.
Рослинні білки
Бобові і зернові містять дуже низький рівень незамінних амінокислот і довго засвоюються. Вміщені в складі бобових інгібітори і зовсім уповільнюють травлення. Незважаючи на все це рослинні білки відповідають за засвоєння мікроелементів і вітамінів. З цього вживати їх необхідно, але в обмежених кількості, не більше 20% від загального обсягу порції.
Соєвий білок
Даний вид стане хорошою альтернативою тваринним білкам, він добре збалансований амінокислотами, збагачений вітамінами В, Е, калієм і цинком. З переваг варто також відзначити і здатність зниження холестерину, а також соєвий білок виступає хорошою профілактикою остеопорозу і раку. Однак, незважаючи на ряд позитивних характеристик, соєвий білок не найефективніший компонент для набору м'язової маси, так як у нього найнижчий рівень біологічної цінності, іншими словами - він повільний.
Рибний білок
Що міститься в складі рибних продуктів білок має ще нижчі показники засвоюваності. Він не розщеплюється в організмі навіть по закінченню 3-х годин, що абсолютно дискредитує його на тлі інших.
Чи небезпечний він?
Свого часу за часів популяризації бодібілдингу та культуризму з'явилися різні види спортивного харчування і анаболічних стероїдів. Не особливо розбираючись у відмінностях, рекламодавці поставили все в один ряд. Так і з'явилися головні міфи про те, що протеїн впливає на роботу печінки, нирок, а також на потенцію. Згодом з'явилася і легенда про протеїнову залежність. Якщо поглибиться у вивчення складу і властивості протеїну, то виявляється, що жоден зі згаданих міфів не має наукового підтвердження. А всі вигуки на тему шкідливого впливу протеїнових коктейлів на здоров'я ніщо інше, як некомпетентність в питаннях спортивного харчування.
Як і в будь-якій справі, прийом протеїну теж повинен мати міру. Харчування має бути збалансованим та містити білки, жири і вуглеводи (навіть під час схуднення). Вживання протеїну - це додатковий компонент в процесі формування атлетичної фігури, але ні в якому разі не основний продукт харчування. Кожен організм особливий і має свої тонкощі і нюанси. Перш ніж посадити себе на дієту і почати активні тренування - слід звернутися за консультацією до лікаря, який підбере оптимальний вид харчування і підкаже, як досягти бажаних результатів.
Автор: Крістіна Рідкоус.