Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Раунд 1. Цікаві факти про бокс

Раунд 1. Цікаві факти про бокс

Бокс - спорт, який змушує мільйони очей стежити за рухами на ринзі. Говорячи про бокс в голові відразу спливають імена братів Кличко, Майка Тайсона, Мохаммеда Алі, Роя Джонса, Леннокса Льюїса, Олександра Усика та багатьох інших. Про цей вид спорту знято десятки фільмів: цикл "Роккі", "Алі", "Крихітка на мільйон", "Скажений бик", "Боксер", "Бій з тінню" ...

Списки можна продовжувати довго, а суперечки про те, яка з екранізацій краще передає світ боксу - вічні. Однак, всесвіт боксу - це не тільки захоплюючий бій, але ще й безліч інших цікавих подій про які ми і розповімо сьогодні.

Раунд 1. Цікаві факти про боксСільвестр Сталлоне у ролі Роккі Бальбоа

"Старий мангуст"
Арчі Мур або, як його ще називали, "Старий мангуст" відомий світові боксу, як один з небагатьох боксерів, кар'єра якого перевищує 20 років та тренер Мохаммеда Алі і Джорджа Формана. Наставнику було що розповісти молодому поколінню. Боксер за свою кар'єру виходив на ринг 219 раз і здобув 185 перемог, з них - 131 нокаутом.

Тримати удар!
Справжньою легендою є Ламар Кларк, який встановив рекорд за кількістю нокаутів поспіль - 44. Шість з них сталися за 1 вечір на рингу в Бінгемом, США.

Раунд 1. Цікаві факти про бокс

Бій Майка Тайсона з Ленноксом Льюїсом

Ціна перемоги
Найбільшу винагороду за перемогу в бійці вручили Майку Тайсону, який переміг Леннокса Льюїса в 2002 році. Сума склала, не більше, не менше - 35 млн доларів.

Це Вам не 12 раундів по 3 хвилини
Миру відомий найдовший за часом бій - 7 годин 19 хвилин. У 1893 році 6 квітня в 21.15 на ринг в Новому Орлеані, США, вийшли Енді Боуен і Джек Берк. Бій тривав до 4.34 і був зупинений суддею, який оголосив нічию, через 110 раундів, так як боксери майже не демонстрували активних дій. Тож не дивно, що колишньої активності через 7 годин бою вже не було!

Найкоротший поєдинок
У передчутті довгоочікуваного бою глядачам властиво прогнозувати його результат. Однак, в 1900 року 6 квітня (Чи не здається якоюсь містичною ця дата - 6 квітня? Попередній рекорд теж був 6 квітня, збіг?) На рингу зустрілися Джеймс Дж. Джеффріз і Джек Фіннеган в бою за звання чемпіона світу у важкій вазі . Джеймс Дж. Джеффріз, можливо, поспішав кудись, тому й за короткі 55 секунд відправив супротивника в нокаут. А з іншого боку, чого розтягувати?

Раунд 1. Цікаві факти про бокс

Гогя Міту

Найвищий боксер
Якщо запитати у глядачів ім'я найвищого боксера, то більш ймовірно - Микола Валуєв, зростання якого 2,12 м. Але, це не зовсім так. Миру відомий румунський важкоатлет Гогя Міту, зріст якого, в залежності від джерел, був 2,36 м або 2,42 м. Гогя Міту помер в 1936 році на світанку своєї кар'єри і тому не настільки відомий світові, як Валуєв.

Розмір має значення
Якщо говорити про богатирські розміри, то тут виділяються відразу боксерів: Санні Лістон - володар кулака діаметром 38 см і Джордж Форман - біцепс якого 50 см.

Правила, є правила
У 19 столітті, а саме 1867 році, Джон Шолто Дуглас проспонсорував проект розробки збірки правил для боксу. Дуглас доручив цю відповідальну місію Джону Грехем Чемберсу, який перебував на той момент у клубі любителів атлетики. Саме цим збірником правил боксери усього світу користуються наразі.

Раунд 1. Цікаві факти про боксАсортимент рукавиць можна подивитися тут.

Рукавички несуть зміни
У перших згадках про бокс, а це 3-2 століття до н.е., боксери билися голими кулаками або використовували шкіряні накладки на руки замість рукавичок. Під час нанесення сильних ударів учасники спарингу травмували руку, що істотно знижувало шанси на перемогу. Так тривало аж до 20-х років ХХ століття поки не з'явилися перші моделі сучасних боксерських рукавичок. Вони зводять нанівець ймовірність травм рук і збільшують силу удару. Також рукавиці стали причиною зсуву зон нанесення ударів. В епоху "голих" рук бій сфокусований був на корпусі, а з настанням ери рукавиць пересунувся до області голови.

Раунд 1. Цікаві факти про боксШахбокс

Чи не кулаками єдиними
Жарти і анекдоти про інтелектуальні здібності боксерів (природно відпускати їх можна тільки тоді, коли їх немає поруч, в цілях безпеки) не вщухають. Пояснюється це численними ударами по голові спортсменів під час тренувань і боїв. У 2003 році щоб виправити несправедливість, щодо недооцінених розумових здібностей боксерів і позбавити від насмішок була створена нова дисципліна - шахбокс. Вона поєднує в собі боксерські поєдинки на ринзі і шахові змагання за столом. Поєдинок складається з 11 раундів: парні - боксерські змагання на рингу, непарні - розумові, за шаховим столом. Перемагає той, хто закінчив бій нокаутом або поставив мат в шахах.

Покопирсавшись в історії боксу можна наштовхнутися ще на сотні цікавих й неймовірних фактів про які мало відомо. З цієї нагоди, пропонуємо ділиться в коментарях відомими фактами, щоб спільними зусиллями довідатися якомога більше.

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: