Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Правила безпечних тренувань у спеку

Правила безпечних тренувань у спеку

На дворі світить яскраве весняно-літнє сонечко, в повітрі стійко тримається аромат квітучих рослин, пташки співають - саме час задуматися про внесення коригувань до розкладу тренувань. Заняття спортом у спекотну пору року має свої особливості, про них сьогодні й розповімо: де краще тренуватися, в залі чи на вулиці, як правильно обрати місце для тренувань, в який час краще тренуватися, що краще одягти на тренування, що пити, що їсти й про що не варто забувати.

Вибір локації
Безумовне лідерство буде за вуличними майданчиками та зеленими зонами (з такою швидкістю появи різних спортивних комплексів, воркаут і тренажерних майданчиків), проте варто пам'ятати:
1. Заняття спортом поблизу з проїжджою частиною, особливо в спекотну пору, - це подвійна шкода для організму, тому найкращий варіант - парк, там, як і кисню більше, так і вологи.

Правила безпечних тренувань у спеку

2. У сонячні дні варто бути особливо обережним - заняття може закінчитися перегріванням, тепловим або сонячним ударом, тому слід виключити тренування в денний час. Володарям світлої шкіри не буде зайвим використовувати сонцезахисний крем для уникнення опіків.

3. На вуличних спортивних майданчиках в розпал дня тренування будуть неможливі ще й через те, що турніки та тренажери дуже сильно нагріваються чим будуть завдавати не тільки дискомфорт, але і можуть стати причиною опіків.

4. Зелені зони, парки, сквери та інші, особливо ті, які розташовані поблизу водойм, з настанням вечірньої прохолоди - почнуть приманювати комах, що жадають крові. Маленькі пискляві "друзі" будуть намагатися поживитися, а у траві й на деревах можуть ховатися куди більш небезпечні мешканці зелених зон - кліщі. Тому слід не забувати про різні захисні засоби.

Правила безпечних тренувань у спеку

Спортивний зал, будь то спеціалізований, ігровий чи тренажерний, в більшості випадків виключає опіки й зустріч з комахами, проте у нього теж є кілька прихованих особливостей:
1. Вентиляція - одне з найпоширеніших слабких місць залів. Для провітрювання приміщення найчастіше використовують вікно, рідше - централізовану клімат систему. Паркий зал - вірний друг втрати свідомості, координації та перегріву.

2. Зворотний бік медалі - холодний зал, де перестаралися з кондиціонером, мало того, що після вулиці буде різкий перепад температури, що саме по собі шкідливо для здоров'я, так ще застуду підхопити, як раз плюнути.

3. Ще два підступних брата, які переховуються за стінами спортивного залу - протяг та вентилятор. Розпарене тіло легко зловить подих прохолоди, яке може зіграти дуже злий жарт й нагородити нежиттю або іншими неприємностями.

4. Баланс вологи в приміщенні грає далеко не останню роль. Вологі прибирання залу не тільки будуть перешкоджати алергічній реакції на пил, але й полегшать роботу дихальної системи.

Правила безпечних тренувань у спеку

Час тренувань
Незалежно від локації, зал або вулиця, влітку варто тренуватися або рано вранці до 9 ранку, або ввечері - після 19.

Коригуємо літній гардероб
Під час спеки варто внести зміни в гардероб, так як тіло віддає більше тепла, відповідно виділяє піт, тому звичний варіант з майкою або синтетичною формою може стати причиною появи подразнення на шкірі. Що надіти і що взути:

  • в спекотну пору варто відмовитися від синтетичних тканин, які щільно обтягують шкіру і перешкоджають провітрюванню. Одяг з натуральних матеріалів буде давати тілу дихати і вбирати в себе вологу.
  • короткі шорти - не найкращий атрибут для занять на тренажерах й турніках, вологе тіло під час тренувань контактує зі спортивними атрибутами, а це не зовсім гігієнічно, і неприємно для інших відвідувачів залу, плюс залишається запах. З майками така ж ситуація. Такий варіант одягу хороший для пробіжок.
  • щодо взуття - варто віддати перевагу літнім кросівкам з сіточкою й максимальним провітрюванням, а не кедам або закритим кросівкам. Сандалі або шльопанці, особливо при силових тренуваннях, найбільш невдалий варіант.

Правила безпечних тренувань у спеку

Що їсти та що пити в спекотні дні на тренуваннях
Влітку під час будь-якого виду тренувань варто вживати більше води, навіть якщо обсяг буде перевищувати звичайний в рази - це нормально під час фізичних навантажень. Ось тільки варто контролювати її температуру, холодна вода під час тренувань погано впливає на серцево-судинну систему й може стати причиною застуди.

Варто відмовитися від різних напоїв до складу яких входить велика кількість цукру, а також від газованих напоїв. Холодний квас - це смачненько, але не під час, до або після тренування.

Влітку найчастіше їсти не хочеться через спеку, але займаючись спортом це необхідно. Якщо звичне меню просто не лізе - внесіть зміни! За основну страву можна вживати салати зі свіжих овочів та фруктів, нежирну рибу або м'ясо, ягідні смузі з хлібцями, холодні супи.

Правила безпечних тренувань у спеку

Кілька загальних рекомендацій:
На жаркий період варто знизити навантаження та інтенсивність тренування. Вагу краще зменшити на 15-20%, а перерви між підходами збільшити - таким чином організм буде встигати нормалізувати терморегуляцію. З цієї причини тренування на набір маси не бажані в спекотну пору, їх краще почати з приходом осені.

Хорошою альтернативою стануть різні водні заняття спортом, тут тобі й плавання, і аквафітнес, й водне поло, та різні рухливі ігри. Водні активності можна чергувати з іграми на суші: пляжний волейбол, футбол, настільний теніс та інші.

Ті, хто страждає серцево-судинною недостатністю активні заняття влітку краще виключити й перейти на більш помірні по навантаженню, наприклад, скандинавську ходьбу з палицями, йогу, прогулянки на велосипеді в помірному темпі без подолання перешкод в тіньовій місцевості.

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: