Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Така різна йога: від найдавніших практик до сучасних видів

Така різна йога: від найдавніших практик до сучасних видів

Заняття йогою впевнено зайняли місце серед популярних видів спорту. І неспроста. Незважаючи на те, що викладачів, які проходили шлях навчання у гуру йогів не так багато, популярність цього напрямку не меншає: студії, групи, YouTube-канали, всюди зустрічаються наочні приклади, що і як потрібно робити. При цьому, згадки мають різне назви, а що вони означають, на кого орієнтовані - не так часто вказується, від цього і виникає безліч питань:

  • кому підходить йога?
  • скільки видів існує насправді?
  • який вид підійде для тієї чи іншої мети: розслаблення, оздоровлення, духовний розвиток, схуднення?

На ці та багато інших питань спробуємо відповісти в нашій статті.

Йога - це не тільки гарна можливість зняти навантаження після роботи, поліпшити психологічний стан, підтягнути тіло і знайти однодумців. Йога - це завжди зміни. Зміни особистості, кругозору, світосприйняття. І тут важливо підібрати саме ту практику, яка допоможе розкрити в собі щось нове.

Така різна йога: від найдавніших практик до сучасних видів

Види йоги
У первісному вигляді, йога, як симбіоз психологічних, фізичних і духовних практик, що виникла ще до нашої ери, налічує 5 видів: раджа-йога, карма-йога, джнана-йога, бхакті-йога і хатха-йога. Решта - це відгалуження, які об'єднують кілька напрям або доповнені елементами з плином часу. Забігаючи наперед відразу ж варто відзначити, що від відвідувань тренувань практик-послідовників - погано не буде, якщо звичайно ж наставник знає, як правильно виконувати вправи.

Раджа-йога, карма-йога, джнана-йога і бхакті-йога - спрямовані на духовний розвиток. В основі кожного виду лежить священні індуїстські писання, а заняття мають більш релігійний характер, так як мають на увазі служіння Богу. У кожному з них присутні асани, дихальні вправи і медитації. Заглиблюватися в аспекти віри не будемо, при бажанні, кому стане цікаво - знайде відповідь на своє питання. Та й в наших широтах вчителя і наставника доведеться дуже добре пошукати, а результат пошуку не факт, що обрадує. Так, що в пошуках гуру однієї з чотирьох видів йоги філософії індуїзму доведеться відправитися на схід.

Популярні поширені види йоги і їх призначення

Хатха-йога

Хатха-йога. Основний упор сфокусований на фізичних вправах (асанах), дихальних вправах (пранаяма) і управлінні енергіями (Мудрий і Бандха). Темп занять - не швидкий, тому підійде новачкам. На перших заняттях використовують додатковий інвентар: цеглинки, валики і ремені, для того, щоб виконати більш складні асани.

Аштанга-віньяса

Аштанга-віньяса. Динамічний вид йоги і невеликою кількістю Віньяс - дев'ятьма. Постійна зміна поз, відсутність перерв, концентрація на диханні і релакс знайшла любов у молоді і любителів активного спорту. Ще одна важлива перевага Аштанга-віньяса - спалювання великої кількості калорій, а отже і схуднення.

Power Yoga

Power Yoga. Назва вже говорить про велике навантаження на м'язи. Power Yoga - це сучасна інтерпретація йоги, точніше комплекс з асан і кардіо без співу мантр і метадіціонного блоку. Даний вид йоги часто зустрічається у відомих тренерів, наприклад, у Джанет Дженкінс. Так, що якщо хочеться скинути зайві кілограми, а бігати по стадіону не хочеться - варто придивитися до силової йоги.

Айенгара

Айенгара. Даний вид йоги підійде не тільки новачкам, але і вагітним, літнім людям, дітям, а також страждають від хронічної болі в спині. Засновник техніки Беллур Крішнамачарьі Сундарараджа Айенгар в дитинстві був дуже слабенькою дитиною, проте почавши практикувати йогу - прожив до 95 років. Основний акцент - правильне положення тіла у просторі.

Кундаліні

Кундаліні. Вид йоги, який комбінує в собі статичні і динамічні пози. А також комбінує фізичне навантаження на тіло і духовний розвиток, а саме - розкриття внутрішньої енергії, кундаліні.

Аеро-йога

Аеро-йога. Вид йоги, заснований Крістофером Харрісом. Основне завдання - розслабити м'язи хребта. Актуально для людей з сидячим способом життя. Однак, гамак в якому виконуються вправи може стати і опорою для силових вправ.

Віні-йога

Вини-йога. Як і Айенгара, використовується для релаксації і лікування болю. Вправи представляють собою комплекс з м'яких динамічних фізичних навантажень і навчання медитації, філософії, що супроводжуються ведическим співом.

Крійя-йога

Крійя-йога. З санскриту назва перекладається, як "рух", "дія", що вже говорить про її динамічності. Саме тому практика налічує понад 70 крий і охоплює всі аспекти моральної і духовної життя. Один з особливих аспектів крийя-йоги - стимуляція нервових вузлів і залози внутрішньої секреції (ендокринних залоз). І, природно, допомагає скинути вагу.

Інь-йога

Інь-йога. Орієнтована здебільшого на жінок. Практика дозволяє розслабитися після тривалого робочого дня, зняти втому. Рухи виконуються повільно в супроводі медитативної музики. Основні пози - сидячи і лежачи, а головне завдання - максимальна розслабленість і комфорт.

Це далеко не всі види йоги, які пропонують студії в межах нашої країни. Кожна практика має свою мету, набір асан і відповідно - різні результати. Однозначно можна сказати одне - йога підійде абсолютно всім, єдиною перешкодою може стати тільки особиста перевага того чи іншого виду спорту. Вибирайте свій вид йоги і відкривайте для себе нові відчуття і можливості свого тіла!

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: