Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Пляжний волейбол - активний відпочинок з користю

Пляжний волейбол - активний відпочинок з користю

Відпочинок на пляжі для кожного свій, комусь подобається плавати й пірнати, для деяких найбільше блаженство - просто лежати на сонечку, а хтось не уявляє свій відпочинок на пляжі без активностей. Мабуть найпоширеніший вид активності на пляжі (поширений серед певних груп літрбол не береться до уваги) - пляжний волейбол. Цей вид спорту не може похизуватися багатовіковою історією, як, наприклад, гімнастика, але за свої 100 з гаком років історії надійно закріпив за собою місце улюбленого виду спорту. У цій статті ми розповімо декілька цікавих фактів, основні правила гри і рекомендації, як провести час на пляжі з користю й без шкоди здоров'ю.

Пляжний волейбол - активний відпочинок з користю

Цікаві факти:

1920 або все-таки 1910 рік?
Існує 2 версії дати появи пляжного волейболу, в першій говориться, що батьківщиною є сонячна Каліфорнія, де на початку 20-х років ХХ століття почали облаштовувати майданчики для гри й почалися перші протистояння. Що правда, вони грали за правилами класичного волейболу й використовували таке ж обладнання: стійки, сітки та м'ячі. Друга версія говорить, що пляжний волейбол з'явився на гавайських пляжах, де завзяті серфери грали в волейбол, щоб скоротити час очікування високої хвилі. Шанувальники гри сперечатися не стали, вирішивши, що Каліфорнія більше підходить, тому там й провели перший офіційний турнір в 1947 році.

Піар продукції або спортивна мотивація?
У сучасному світі всі від малого до великого знають, що вживання великої кількості газованих напоїв які містять цукор - шкідливо для здоров'я, але часто спокуса настільки велика, що встояти перед нею неможливо. Щось подібне сталося і в 1948 році. Компанія Pepsi, чи то переслідуючи особисті інтереси - популяризувати свій напій (в той час була дуже сильна конкуренція з ще одним гігантом виробництва солодкого газованого напою Coca-Cola), чи з метою популяризувати пляжний волейбол, а можливо і зовсім - провести асоціативну паралель між грою і напоєм, щоб гравці в подальшому віддавали перевагу їх напою - не відомо. Однак, вони виступили в ролі організаторів змагань та призначили як головний приз - цілий ящик Pepsi. Крім проведеного турніру, вони ще й непогану рекламу собі зробили, не витративши великої кількості коштів і залучили велику кількість людей пограти в м'яч на піску.

Пляжний волейбол - активний відпочинок з користю

Кілька слів про правила гри в пляжний волейбол

1. Якщо виходити з офіційних правил, то на ігровому полі повинно перебувати всього 4 гравця, по 2 в кожній команді. Вони повинні розіграти 3 партії: дві з них до рахунку 21, третю - до 15. Якщо в командах сильні гравці і протистоять вони один одному на рівних, підступаючи до фінального рахунку з показниками 20:20 матч буде тривати до тих пір, поки одна з команд не відірветься на 2 очка. Перемагає та команда, яка здобуває перемогу в 2 партіях. Але, виходячи з реалій, ігрові зони з встановленими стійками, сітками і розміткою у нас є, але їх кількість в рази менше ніж охочих пограти, тому на пляжах найпоширеніший формат з великою кількістю гравців, ніж вказано в правилах.

Пляжний волейбол - активний відпочинок з користюМайданчик для пляжного волейболу побудована компанією "Спорт Світ". Всі фото з об'єкту тут.

2. Правило, яке дотримується - зміна ігрового поля. У перших двох партіях команди повинні мінятись полями після розіграшу кожних 10 очок, у вирішальній, третій, після кожних 5. Причин чому багато: по-перше, не завжди ігрове поле розташоване з півночі на південь, а грати, коли сонце сліпить очі - не комфортно , по-друге, вітер - частий гість поблизу водойми, його пориви можуть добре посилити або послабити подачу. Ну, й по-третє, учасники не повинні згоріти, зміна положення дозволить засмагнути рівномірно з усіх боків.

Пляжний волейбол - активний відпочинок з користю

3. У пляжному волейболі дозволено тільки 3 торкання м'яча учасниками однієї команди. Падіння м'яча на пісок, 4-е торкання - автоматично додає очко противникам.

4. Ловити м'яч можна будь-якою частиною тіла, чи то голова, нога або навіть п'ята точка, головне - не дати м'ячу впасти на пісок.

5. З приводу перерв у процесі слід керуватися або офіційними правилами (вони не завжди є під рукою, але гугл з радістю розповість про них) або домовлятися перед початком гри.

Пляжний волейбол - активний відпочинок з користю

Кілька рекомендацій наостанок

1. Не варто забувати про те, що ігри на сонці протягом тривалого часу - це шкідливо для здоров'я, можна отримати сонячний чи тепловий удар, обгоріти або зневоднити свій організм. Слід чергувати своє перебування на сонці з перебуванням в тіні.

2. Обов'язково потрібно поповнювати запаси рідини в організмі. І, що найважливіше, робити це потрібно виключно - водою без газу. Будь-які пляжні коктейльчик, квас чи лимонад - не найкращий варіант.

3. Під час ігор не варто забувати й про різні сонцезахисні засоби, вони будуть слідкувати за вашою засмагою. Також не варто забувати наносити засоби повторно після купання й частих падінь.

4. Якщо надумаєте придбати власний м'яч, щоб пограти на пляжі (не тільки в волейбол, а й інші ігри) - беріть яскравий і барвистий, м'ячі блідого забарвлення або білі у сонячні дні на піску виглядають тьмяними.

Позитивних вам ігор!

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: