Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Руйнуємо спортивні міфи

Руйнуємо спортивні міфи

Практично кожна подія або явище в нашому житті з часом обростає легендами та міфами. Докопатися до істини і визначити хто і коли посадив зернятко спотворення, у багатьох випадках, вже неможливо. Але, зернятко продовжувало проростати і закріпилося в умах багатьох не як алегорія або жарт, а як істина. Регулярно натикаючись на різні міфи, пов'язані зі спортом і тренуваннями, ми вирішили зібрати в одній статті деякі з них і таки розібратися, чи присутній правда в тих чи інших твердженнях. Перелік далеко не весь, а лише мала частина.

Руйнуємо спортивні міфи

Міф №1. Кардіотренування - кращий варіант для схуднення
Це міф. Для того, щоб скинути зайві кілограми з усіх проблемних місць, необхідний комплексний підхід до справи: правильне харчування, сон, кардіо і силові навантаження. Силові навантаження дадуть навіть більший ефект, так як енергії буде витрачено більше, ніж під час кардіо (Більше про кардіотренування в статті "Починаємо кардіотреніровки, що потрібно знати?"). І, все ж, самим дієвим способом залишається комбінування різних видів навантажень на все тіло.

Руйнуємо спортивні міфи

Міф №2. Їсти до і після тренування не можна
Частка правди в цьому є. Не можна їсти безпосередньо перед тренуванням, так як буде важко займатися і можуть бути неприємні відчуття, та що там відчуття - можуть бути і реальні повернення спожитих продуктів. Тренери і дієтологи категорично проти занять спортом на голодний шлунок, загрожує це голодною непритомністю, запамороченням, нудотою та іншими не здоровими симптомами. Оптимальний час для прийому їжі перед тренуванням за 1,5-2 години.

Тепер про харчування після заняття. Згадувати той факт, що після тренування вирушати в фастфуд чи наминати булочки, думаю, не варто. А ось їжа з високим вмістом білка через 30-60 хвилин після закінчення заняття - буде до речі. Але, варто зробити поправку, що раціон харчування безпосередньо залежить від виду тренування і цілі занять.

Руйнуємо спортивні міфи

Міф №3. Заняття в тренажерному залі перетворять на качка
Все залежить від мети. Якщо мета занять - м'язи і рельєфне тіло, то так, а якщо завдання полягає тільки в підтримці тонусу, то ні. Чому? Тому, що різні програми тренувань, навантаження, харчування та ще маса нюансів. Тому, дівчатам не варто боятися походу в зал через те, що вони накачають величезні м'язи і стануть схожими на качка з чоловічою фігурою. А чоловікам слід пам'ятати, що біцепси не з'явиться після місяця тренувань.

Руйнуємо спортивні міфи
Грег Валентино

Міф №4. Програма тренування не працює
Працює. Перш, ніж відправитися на будь-яке заняття, визначте для себе, ось тільки чесно, якого результату хочеться досягти: схуднути на якусь кількість кілограм, кубики на пресі, або біцепси, як у Грега Валентино (у нього 84 см) або все відразу. Потім оцініть реально свої можливості відвідування і підберіть з тренером оптимальний варіант тренування, який буде враховувати особливості організму, зручний графік відвідування та переваги в спорті. А якщо піти за принципом, комусь допомогло і мені допоможе - може не допомогти. До речі, з дієтами теж саме.

Руйнуємо спортивні міфи

Міф №5. У домашній умовах результату не досягнеш
Результату можна не добится і в спортзалі, якщо нехтувати режимом, не відвідувати тренування або підібрати неправильну програму. Заняття вдома хороші тим, що не викликатимуть збентеження або дискомфорт, а ось мінусом стане той факт, що ніхто не поправить, якщо вправа виконується неправильно. З моральної точки зору, групові заняття - це ще й спілкування, з часом вдома може стати нудно. Але, факт залишається фактом - результат буде, якщо захотіти.

Руйнуємо спортивні міфи

Міф №6. Біль - провісник результату
Біль - провісник того, що організм не відпочиває і не встигає відновлюватися після навантажень, якщо продовжувати в такому ж темпі, то можуть початися проблеми зі здоров'ям. Втома після тренування і напруга м'язів під час виконання вправи - це нормально, а от відчуття болю - погано. 

Руйнуємо спортивні міфи

Міф №7. Перед початком тренувань потрібно сісти на строгу дієту або поголодувати трохи
Перед початком тренувань потрібно сходити до лікаря, який визначить, який вид харчування буде корисний для організму. Самодіяльність в цьому питанні може принести чимало клопоту. Виснажений організм, в симбіозі з фізичними навантаженнями, не принесе бажану красиву фігуру. Красиве тіло - це комплекс заходів!

Також не варто поєднувати популярні модні дієти від зірок і спорт. Зіркам дієти обирає дієтолог і тренер з урахуванням особливостей організму селебріті. Саме тому, вони худнуть швидко і набувають струнку фігуру. Скористатися деякими порадами зіркового тренера можна, однак не варто забувати, що кожен організм індивідуальний. (Раніше ми писали про зіркових тренерів Джилліан Майклс, Трейсі Андерсон, Джанет Дженкінс, Каллан Пінкні, а також про тренерів плюс сайз).

Руйнуємо спортивні міфи

Міф №8. Починати заняття спортом без підготовки не можна
Відразу зустрічне запитання, а як же ж чемпіони отримали свої медалі, вони народилися вже накачаними? Ні. Вони теж колись починали, і спочатку їм було теж важко і складно. Фраза з серії "я підготуюся вдома, а потім піду" - це ніщо інше, як просто відмовка або проблема куди глибше і захована в великих комплексах. Комплекс може полягати статурі - подивіться на популярних тренерів з розміром плюс сайз, якщо у віці - на людей, які починали займатися спортом в поважному віці, на нашому сайті присвячена ціла стаття під назвою "Не дивлячись на їх вік - вони молоді душею і у відмінній спортивній формі".

Вивчаючи маси інформації, коментарі на форумах і під статтями, багато потенційних спортсменів можуть начитатися купи спотвореної інформації, яка, в свою чергу, формує помилкове уявлення про спорт. Найвірнішим рішенням в даному випадку буде - перевірити особисто. Сходіть на заняття, може не все так страшно?

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: