Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Незважаючи на їх вік - вони молоді душею та у відмінній спортивній формі

Тао Пошон-Лінч
Тао Пошон-Лінч. Майстер-клас.

Будь-який вид спорту має подібну фразу "рекомендований вік для початку" або "починати тренування необхідно у віці". У більшості випадків вік майбутніх спортсменів повинен бути зовсім юним. Обумовлено це, по-перше, фізичними можливостями організму: пластичність, гнучкість, витривалість і іншими особливостями. По-друге, щоб побудувати кар'єру спортсмена необхідно пройти шлях змагань у своїй віковій категорії і готуватися до наступної. І, по-третє, для дисциплінування молодого покоління. Є ще інші фактори, але основні причини вже перераховані.

Тао Пошон-Лінч
Тао Пошон-Лінч

Сьогодні хотілося б поговорити про тих людей, вік яких уже не назвеш дитячим, а саме - про чоловіків та жінок похилого віку. Спостерігаючи за активним способом життя, який вони ведуть - назвати їх старенькими або пенсіонерами просто не повертається язик. Хто вони і чому викликають повагу - читаємо.

Джулія Хокінс
Джулія Хокінс. Senior Game, липень 2017

Джулія Хокінс - бігунка і рекордсменка. Джулії було 100 років, коли вона виявила, що спокійно може пробігтися до телефону з саду. І вона вирішила спробувати себе в змаганнях Senior Game своєї вікової групи. Джулія почала регулярно бігати і їздити на велосипеді (довжина її тренувального маршруту - 10 км). Вже через рік у віці 101 рік Джулія встановила світовий рекорд, прибігши першої в забігу на 100 ярдів (92 метра). Час, встановлений нею - 36,62 секунди. І вона не збирається зупинятися. 

Доріс Лонг
Доріс Лонг

Доріс Лонг - альпіністка, яка отримала безліч нагород і занесена в Книгу рекордів Гіннеса. У віці 85 років увагу Доріс притягли дюльфери - сміливці, обмотані мотузкою, які здійснюють спуск по крутих поверхнях, гори або будівлі. Доріс настільки вразила це дія, що вона вирішила теж зайнятися. Перший спуск викликав у неї шалений захват. Поміркувавши, Доріс, зрозуміла, що її захоплення може принести користь суспільству і вона почала залучати людей до благодійності в момент її спусків. У віці 92 років Доріс зробила спуск з найвищої будівлі міста Портсмут - Millgate House, його висота становить 70 м. Альпіністську кар'єру Доріс завершила в 100 років (зараз їй 103), але судячи з її активності, то здивувати вона ще зможе.

Сай Перліс
Сай Перліс після того, як встановив світовий рекорд.

Сай Перліс - важкоатлет, який встановив світовий рекорд в жимі лежачи у віці 91 рік (зараз йому 95). А захопився залізом Сай в віці 60 років. Починав з маленької ваги і з часом дійшов до позначки в 84,9 кг, встановивши таким чином світовий рекорд. Примітно те, що Сай повинен був "обігнати" попереднього рекордсмена. Перліс не просто накинув трохи ваги, а збільшив її на 22 кг. Сай тренується 5 разів на тиждень, спираючись не тільки на важкоатлетичні вправи, а й виконуючи цілий комплекс спрямований на зміцнення серцево-судинної системи. 

Тао Пошон-Лінч

Тао Пошон-Лінч

Тао Пошон-Лінч - 99-річна йогістка, яка викладає донині. Тао в юності захоплювалася танцями (Більше про цікаві факти про танці в статті "Цікавий світ танців"), точніше заробляла на життя з їх допомогою, пізніше - захопилася йогою, навчалася у багатьох знаменитих майстрів, в тому числі і у Б.К.С. Айєнгара. Після довгих практик вона почала викладати. У віці 87 років Тао вирішила трохи розширити свої захоплення і відправилася на бальні танці. Тепер в арсеналі цієї дивовижної жінки безліч нагород і медалей за призові місця в змаганнях з бальних танців. До слова, танцює вона тільки на високих підборах (в житті вона теж надає перевагу високий каблук) і в основному з молодими партнерами, яким немає і 30.

І ще кілька прикладів людей які, не дивлячись на поважний вік, не покидали улюблене заняття.

Беллур Крішнамачар Сундарараджа (Б.К.С.) Айенгар
Б.К.С. Айєнгар

Беллур Крішнамачар Сундарараджа (Б.К.С.) Айєнгар - відомий Майстер йоги, засновник Айєнгар-йоги (Детальніше про види йоги - в статті "Така різна йога: від найдавніших практик до сучасних видів"). Подивившись на фото цього усміхненого і життєрадісного чоловіка - складно уявити, що його дитинство було голодним і супроводжувалося різними хворобами: малярією, черевним тифом, туберкульозом.

Беллур Крішнамачар Сундарараджа (Б.К.С.) Айенгар
Заняття йогою з Б.К.С. Айєнгаром

Однак, це не завадило Айєнгару вивчити основи йоги, систематизувати знання та вдосконалити їх, створивши свою школу йоги. Сам Айєнгар в віці 90 років щодня займався не менше 3-х годин. Помер один з найвидатніших майстрів у віці 95 років в серпні 2014.

Свамі Йогананда (Шрі Свамі Йогананда Махарадж Бабаджі)
Свамі Йогананда

Свамі Йогананда (Шрі Свамі Йогананда Махарадж Бабаджі) - йог і перший Майстер в Індії, який навчав крия йоги. Йогою і медитацією він захопився ще в юнацтві і продовжував практикувати аж до своєї кончини в 106 років. Свамі охоче ділився знаннями і мудрістю роз'їжджаючи по країні. Згодом він перестав їздити, а потік бажаючих осягнути вчення великого Майстра тільки збільшувався. Свамі тренувався щодня близько 4 годин для того, щоб підтримувати себе в хорошій формі, а залишок дня - викладав.

Шрі Крішна Паттабхі Джойс
Паттабгі Джойс

Паттабгі Джойс (Шрі Крішна Паттабгі Джойс) - йог і засновник школи аштанга-віньяса йоги. Паттабгі не припиняв тренуватися і викладати до самої своєї смерті в 93 роки. Одна з його учениць - Індра Деві (Євгенія Василівна Петерсон) - стала першим вчителем йоги з Заходу, яка викладала на рівних з індійськими наставниками. Прожила вона 102 роки, а столітній ювілей відзначила в компанії 3000 гостей.

Індра Деві
Індра Деві

Рух це життя! Читаючи історії цих людей - розумієш, що це дійсно так. Беручи в якості способу життя їх активну позицію - можна досягти високих результатів, продовжити життя, зміцнити здоров'я, отримувати задоволення і навіть допомагати людям. 

Джулія Хокінс
Джулія Хокінс (зправа) та суперниці по біговій доріжці

В якості післямови. Люди старшого віку з усього світу збираються на змагання з багатьох видів спорту, які проходять під заступництвом Міжнародної асоціації ветеранів спорту. Серед учасників є і наші співвітчизники. Так, що придивіться в наступних раз проходячи повз стадіон - можливо там тренується діючий або майбутній рекордсмен! А може їм станете Ви...

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: