Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Досягнення української паралімпійської збірної

Досягнення української паралімпійської збірної

До відкриття XII Зимових Паралімпійських ігор залишилося всього кілька тижнів і мова піде про спортсменів, які представляли нашу країну на попередніх змаганнях або представлятимуть цього року. Паралімпійці - спортсмени з обмеженими можливостями фізично, але не морально. Всі вони викликають захоплення і гордість, подаючи приклад усім, що життя триває незважаючи на вердикт лікарів.

Паралімпійські Ігри: історія
Паралімпійські Ігри - міжнародні змагання спортсменів з інвалідністю. Поклав початок всесвітніх змагань англійський лікар реабілітаційного госпіталю в Сток-Мандевілл, Людвіг Гуттман. Область його діяльності - нейрохірургія, а саме - допомога постраждалим під час Другої Світової Війни солдатам з травмами спинного мозку. Гуттман вважав, що навіть настільки серйозні травми не перешкода для занять спортом і в 1948 році провів перші змагання серед ветеранів. З тих пір ігри проводилися щороку. Через 4 роки на змагання приїхали голландські спортсмени і змагання отримали статус міжнародних.

Перші офіційні Літні Ігри відбулися 1960 році в Римі. Зимові Ігри з'явилися 16 років по тому, в 1976 році. Збірні від України вперше взяли участь в Літніх Іграх в 1996 році, а в Зимових Іграх в 1998 році.

Сам рух, а також появи спеціалізованих спортивних клубів для інвалідів, з'явився в 1989 році. Зараз в рух паралімпійців входять 4 національні федерації спорту для людей з порушеннями опорно-рухового апарату, вадами зору, слуху та інтелекту.

Досягнення української паралімпійської збірної

Наші перемоги
Незважаючи на те, що наші спортсмени не так давно беруть участь в міжнародних змаганнях - причин для гордості більш ніж досить. За 20-річну історію участі в Літніх Паралімпійських Іграх збірна України завоювала 374 медалі, з них 125 золотих, 115 срібних і 134 бронзових. Кількість медалей на Зимових Іграх менше, всього 90, з них 20 золотих, 34 срібних і 36 бронзових, але скоро початок нових і ми віримо, що у наших спортсменів, що все вийде, а кількість нагород - збільшитися.

Імена, які увійдуть в історію
Українських спортсменів-паралімпійців дуже багато і згадати всіх, напевно, не вийде в одній статті, однак постараємося нікого не образити.

Максим ВераксаМаксим Веракса

Максим Веракса - плавець, 8-кратний параолімпійський чемпіон, 10-разовий чемпіон світу і 11-разовий чемпіон Європи. Максим має ще багато нагород за 2-е і 3-е місця. Почав свою спортивну кар'єру в 2006 році, незважаючи на артроз зорового нерва і початкове бажання залишити плавання. Максим удостоєний безлічі державних нагород, орденів і грамот.

Віктор СмірновВіктор Смірнов

Віктор Смірнов - плавець, 6-кратний параолімпійський чемпіон, 8-кратний призер, а також багаторазовий чемпіон Європи. Віктор інвалід по зору, але рівних йому в воді знайти важко. Віктор також удостоєний багатьма державними нагородами.

Олена ЮрковськаОлена Юрківська

Олена Юрківська - біатлоністка і лижниця. Дівчина, яка в дитинстві втратила ноги, стала 3-кратною паралімпійської чемпіонкою з біатлону, 2-кратною в лижних перегонах, а також за свою спортивною кар'єру встигла стати багаторазовою чемпіонкою з волейболу сидячи і настільного тенісу. Олена удостоєна державних нагород.

Олександра КононоваОлександра Кононова (в центрі)

Олександра Кононова - біатлоністка, 4-разова чемпіонка Паралімпійських Ігор. У перших рік життя лікарі поставили діагноз остеомієліт через що права рука спортсменки коротша за ліву. Спортом Олександра почала займатися в підлітковому віці.

Григорій Вовчинський
Григорій Вовчинський

До речі, чоловік Олександри, Григорій Вовчинський, також є спортсменом-паралімпійцем і носить звання чемпіона Паралімпійських Ігор. Як і Олександра, каліцтво руки отримав при народженні. У пари зростає дочка. 

Олексій ФединаОлексій Федина

Олексій Федина - плавець, 5-кратний чемпіон. У 16 років Олексій став втрачати зір і йому довелося покинути тренування зі здоровими плавцями і перейти до збірної інвалідів. На даний момент Олексій удостоєний безлічі медалей і державних нагород.

Роман ПавлікРоман Павлик (зліва)

Роман Павлик - легкоатлет (біг), 4-кратний чемпіон та багаторазовий призер. З моменту народження у Романа почалися проблеми зі здоров'ям, лікарі стверджували, що шансів у малюка немає, проте малюк вижив і далі бореться з життєвими труднощами. Роман не чує на 1 вухо.

Марія ПомазанМарія Помазан

Марія Помазан - легкоатлетка (штовхання ядра і метання диска), 2-разова чемпіонка та багаторазова призерка. Марія змагається в категорії спортсменів з ДЦП. В арсеналі у Марії є і державні нагороди.

Єгор ДементьєвЄгор Дементьєв

Єгор Дементьєв - велогонщик, 2-разовий чемпіон. Єгор народився з травмою правої руки, вона коротша за ліву, здійснювати рухи рукою також немає можливості через відсутність плечового м'язу і трицепса. А в 2011 році Єгора збила машина, під час ДТП Єгор отримав множинні переломи, в тому числі і хребта. Відновившись після аварії спортсмен продовжив кар'єру.

Дмитро СоловейДмитро Соловей

Дмитро Соловей - дзюдоїст, чемпіон Паралімпійських Ігор. У Дмитра катаракта обох очей, коли світло падає під певним кутом - Дмитро бачить, але варто змінити положення - ні і діє на дотик.

Інна ЧернякІнна Черняк

Інна Черняк - самбістка і дзюдоїстка, чемпіонка Літніх Ігор. У Інни проблеми із зором, проте в арсеналі перемог Інни є бій, який тривав всього 20 секунд, після чого їй віддали заслужену дострокову перемогу. Інна нагороджена почесними державними орденами.

На жаль, це далеко не всі паралімпійці. Список людей, якими пишається наша країна довгий. Наші спортсмени здобували перемоги і в інших дисциплінах на Паралімпійських Іграх: фехтування, стрільба, футбол, пауерліфтинг. Крім олімпійських дисциплін існують і інші збірні з баскетболу, волейболу, настільного тенісу, єдиноборств, танців та інші. У кожного спортсмена своя історія, хвороба і біль, проте кожен день ці люди показують на скільки сильна їх воля і жага життя. Своїми перемогами вони кидають виклик своїм фізичним недолікам і демонструють, що можна повноцінно жити, радіти, займатися спортом і бути щасливим. Безумовно, дуже хотілося б, щоб за помахом чарівної палички всі спортсмени-інваліди стали здоровими, але чудес не буває, а шкода...

Цікаво буде почитати:

"Не дивлячись на їх вік - вони молоді душею і у відмінній спортивній формі" - про людей, які почали спортивну кар'єру в поважному віці.

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: