Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Шейпінг - спорт для любителів дисципліни

Шейпінг - спорт для любителів дисципліни

Шейпінг, пілатес, стретчінг, калланетика, скільки зараз існує різновидів спортивних занять, які доступні. Не досвідченій людині буде складно розібратися, який саме вид спортивного навантаження підійде для досягнення поставленої мети. Багато видів ми вже оглядали, а ось до питання шейпінгу дісталися тільки зараз. Шейпінг: звідки він з'явився, що собою являє, його види і чим відрізняється від інших видів тренувань.

Шейпінг - жіночий вид занять, спрямований на моделювання фігури, може сказати велика кількість людей, але це не зовсім так. Спочатку, шейпінг, дійсно був розрахований на дівчат і жінок у віці від 15 до 50 років, але з часом все змінилося і тепер займатися можуть всі бажаючі, як жінки, так і чоловіки, незалежно від віку. Програми суттєво відрізняються, але об'єднує їх підхід до занять.

Поява шейпінгу
Причиною виникнення нового напрямку в спорті, шейпінгу, обумовлено відсутністю в Радянському Союзі альтернативного заняття в кінці 80-х років для жінок, крім гімнастики. Було прийнято рішення, що потрібно розробити власну програму (західні аналоги не мали великого поширення на території колишньої держави), по якій жінки зможуть займатися в спортивних клубах, як і чоловіки того часу. Питанням зайнявся фізіолог Ілля Прохорцев і по крупицях збирав воєдино комплекс, спрямовані на перетворення жіночого тіла. Уже після поширення жіночого напрямку - з'явився чоловічий.

Шейпінг - спорт для любителів дисципліни

Шейпінг-технологія і її особливості
В основі шейпінгу лежить цілий ряд спеціальних наукових досліджень, в ході яких вчені вивели залежність типу навантажень і вправ від фігури і конституції тіла. Розділивши по групах - отримали 9 типів фігури і, відповідно, 9 шейпінг-моделей.

Сам напрям - це технологія, яка дозволяє досягти правильних параметрів тіла з урахуванням типу фігури, стану здоров'я і фізичної підготовки. Відмітна особливість шейпінгу від інших спортивних навантажень полягає в тому, що перед початком занять всі учасники проходять спеціальні тести, дані яких вносяться в діагностичну карту (зараз це спеціальна комп'ютерна програма, в якій заводиться карта учасника з усіма параметрами).

Шейпінг - спорт для любителів дисципліни

Згідно із зібраними даними про особливості організму, генетику, фізичну підготовку і навіть враховуючи настрій учасника, інструктор підбирає підходящу модель з представлених 9, коригує програму тренування і харчування. Таким чином, на заключному етапі тестування учасник має повну інформацію про своє тіло, його можливості, а також прогноз результатів. На цьому все не закінчується, на постійній основі ведеться суворий нагляд за виконанням режиму тренувань, навантажень і харчування. Передбачені проміжні звірки згідно складеного плану.

Кожна шейпінг-модель - це поєднання двох етапів тренування. Перший, катаболічний, спрямований на позбавлення від зайвої ваги, другий, анаболічний, спрямований на збільшення м'язів в тих зонах, де це доречно, щоб загальний візуальний образ був гармонійним і привабливим. Етапи присутні у всіх 9 моделях, однак ступінь навантаження і кількість повторень - різні. По досягненню правильної ваги кількість катаболічних вправ зменшується, а кількість анаболічних, навпаки, збільшується.

Шейпінг - спорт для любителів дисципліни

Окремим пунктом виноситься харчування. Так як шейпінг-технологія - це, свого роду, спосіб життя, то і розклад харчування складається з величезної скрупульозністю і деталізацією. У розклад режиму харчування вносяться всі прийоми їжі, перекушування, меню в дні тренувань (в залежності від етапу в дні занять, до і після фізичних навантажень різні продукти допускаються до вживання). Під забороною борошняні вироби, солодощі (виняток - чорний шоколад в деякі періоди в дуже обмежених кількостях), смажені та жирні страви. Сіль також практично зникає з раціону, точніше її кількість скорочується дуже сильно, цукор замінюють на мед. Молочні продукти - в певні періоди дозволені. Дієта затверджується з гастроентерологом. 

Шейпінг - спорт для любителів дисципліни

Найпоширеніші шейпінг напрямки

  • Шейпінг-класик. Найпопулярніший напрям, основна мета - коригування фігури. Має середнє навантаження на організм.
  • Шейпінг-хореографія. Основне завдання - вирівняти поставу і зробити ходу граціозною, легкою і красивою.
  • Шейпінг-про. Програма з більшим навантаженням, що об'єднує 2 попередні види, з великим акцентом на поставу.
  • Шейпінг-терапія. Основне завдання - зниження ваги і її контроль. Також програма спрямована на поліпшення стану суглобів, м'язів і зв'язок.
  • Шейпінг-стиль. Крім моделювання фізичних параметрів, в програмі додатково відводиться час на вивчення правил етикету, поведінки і стилю.
  • Шейпінг-юні. Це курс для наймолодших учнів, спрямований на розвиток зростаючого організму і формування особистості.
  • Окремо розроблена програма, для вікової групи старше 50, де вправи адаптовані під учасників вікової групи з урахуванням фізіологічних змін організму.
  • Шейпінг "тонких" тіл. Набираючий популярність вид, який включає ще й духовні практики. Учасники вчаться бачити музику, чути кольори, в загальному всілякий розвиток своїх екстрасенсорних задатків.

Сама по собі шейпінг-технологія чудова своїм чітким розкладом і режимом, дотримання якого дозволить привести своє тіло в порядок і підтримувати в подальшому. Але, такий жорсткий регламент підійде далеко не всім, якщо відбувається зупинка, наприклад, з причини вагітності або хвороби, або відхиленням від графіка, відпустка, наприклад, то доведеться починати з самого початку.

Схожі статті:

Стаття "Стретчінг: стрункість, гнучкість і витонченість"

Стаття "Калланетика: на 10 років молодше за 10 годин"

Стаття "Пілатес - техніка розвитку тіла і внутрішньої гармонії"

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: