Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Готуємо себе до весняного гардеробу

Готуємо себе до весняного гардеробу

Два місяці зими вже позаду, ще трохи холодів і настане весна, а з нею і тепло. Важкі зимові пуховики, дублянки, шуби в супроводі зі светрами, колготками і підштаники з начосом відправляться вглиб шафи. На зміну всіх цих одежинок прийдуть легкі курточки, плащики, брючки, джинсики і платтячка. Готуючись до виходу в полегшеному весняному вбранні, вдихаючи аромат весни і тепла, будучи в піднесений настрій - один фактор може зіпсувати всю цю ідилію. Йдеться про речі, які за період холодів стали несподівано менше. Виявлення цього факту тягне за собою зіпсований настрій, судомні спроби впихнути себе хоч у щось і маніакальне бажання швидко скинути те, що "наїлось" за зиму. У цій боротьбі, як відомо, всі методи підходять. Але, ні.

Готуємо себе до весняного гардеробу

Стрімка втрата ваги небезпечна сильним стресом для організму, зниженням імунітету, а він по весні і так знижений через брак вітамінів, і згодом - нездужання, роздратованість, втома, а то і куди більш довгий список проблем зі здоров'ям. Уникнути цього можна, якщо готуватися до сезону заздалегідь, наприклад, відправиться на тренування прямо завтра, не відкладаючи в довгий ящик. Ніхто не знає нас краще, ніж ми самі. Як виправдання для самих себе ми починаємо вигадувати 1000 і 1 причину, чому похід слід віднести: немає часу, грошей, форми, кросівок, список довше, ніж був у Попелюшки.

Є альтернатива - почати займатися вдома вечорами. Але і тут у нас довгий список: втома після роботи, домашні клопоти, вихід нової серії серіалу...

Багато хто чекає весну, так як планують зміни, чому їх не почати прямо зараз? Приділити собі, своєму тілу, своєму здоров'ю хоча б хвилин 15-20 в день, щоб весна принесла ще більше радості.

Готуємо себе до весняного гардеробу

Що потрібно зробити зараз, щоб навесні не довелося оновлювати гардероб?
Етап 1. Правда
Поки ніхто не бачить - стати на ваги. Так, після свят це може бути страшно і складно, але це необхідно. Оцінити результат. Якщо за період холодів ситуація не сильно змінилася, то можна злегка (тільки злегка) видихнути. Якщо цифри на вагах невтішні - починати діяти. Панікою тут не допоможеш, до справи потрібно підходити з розумом.

Потрібно реально оцінити кількість кілограм, які необхідно скинути, щоб дістатися до норми ваги. Правильну вагу для свого тіла можна визначити 2 шляхами: порахувати за формулою або скористатися вже готовими таблицями.

Готуємо себе до весняного гардеробу

Формула для розрахунку ваги
Необхідно від свого росту в сантиметрах (наприклад, 190 см) відняти 100 і чоловікам помножити на 0,9, а жінкам на 0,85. Отримана цифра буде ідеальним вагою. Цей метод називається індексом Брока, але він підійде тільки людям із середнім статурою і діапазоном зростання 155-185 см.

Можна використовувати ще один приблизний метод - від свого росту в сантиметрах відняти 110.

Формули розрахунку ваги погані тим, що їх результат дуже приблизний і вказує на нижню планку. Варто зазначити, що для багатьох людей, з урахуванням їх статури, такі показники ваги можуть бути не найбільш вдалими і комфортними. Хтось може виглядати занадто худим і хворобливим.

Куди краще - це поєднувати формулу, таблицю максимального ваги на думку вчених і лікарів, знаходити золоту середину, спираючись на власні відчуття.

​Готуємо себе до весняного гардеробу

Етап 2. Відчайдушний крок
Після визначення кількості зайвих кілограмів - починаємо підготовку з прощаннями з ними і вирушаємо на кухню, не забуваючи заглядати в полички з прихованими смаколиками. В процесі цієї міні-ревізії варто, закривши очі, вигнати з дому тортики, печиво, страви з майонезом, смажені делікатеси та інші не дієтичні продукти. І відправиться в магазин за порцією низькокалорійної і корисної їжі: овочі, зелень, куряча грудка, каші, нежирна риба. Можна навіть спробувати вегетаріанську або веганські дієту. Але не голодувати!

​Готуємо себе до весняного гардеробу

Етап 3. Дія
Усвідомлення масштабів трагедії і зміна раціону харчування - це тільки півсправи. Один з найважливіших етапів - рух. В даному випадку - всі активності гарні: тривалі піші прогулянки (про спортивну ходьбу - читати тут), пробіжки (про пробіжки взимку - читати тут), походи в тренажерний зал, спортклуб, плавання (як вибрати басейн - читати тут), в загальному - до чого лежить душа. Навіть 15-20 хвилин ранкової зарядки почнуть приносити результат!

Наостанок ще кілька важливих порад

  1. Найкращим порадником у виборі дієти буде лікар. Не подруга, колега або інтернет, а лікар. Найкращим наставником буде тренер. Часто, в силу часу і можливостей, скористатися послугами лікаря-дієтолога і особистого тренера не виходить. В даному випадку - уважно слухаємо внутрішній голос, критичне мислення і здоровий глузд.
  2. Встановіть реальні терміни до яких потрібно позбутися від зайвих кілограмів. Найкращим показником буде втрата 1-1,5 кг в тиждень. Якщо втрачати вагу дуже стрімко, то її потім також стрімко можна набрати назад, але ще і в компанії з проблемами зі здоров'ям.
  3. Активне дозвілля, наприклад, похід на каток, гра в настільний теніс, навіть футбол у дворі - це прекрасний вид фізичного навантаження, який за кількістю витрачених калорій може замінити тренування.
  4. Не забувайте про вітаміни, вживайте фрукти, овочі, зелень (вирощена на підвіконні буде ще корисніше). Додатково можна ще пройти курс аптечних вітамінів, але з рекомендацією лікаря.
  5. Сон дуже важливий. Дієта і спорт не будуть ефективні, якщо не висипатися!
  6. Складіть меню з чіткою прив'язкою до часу і обсягом порції. Дотримуйтесь режиму прийому їжі і перекусів.
  7. Візуалізуйте свою ідеальну фігуру і рухайтеся до досягнення її. Навіть, якщо трапилося страшне - прокинулися, а доїдаєте 5 котлету - не картайте себе, а на наступний день дайте навантаження більше і стежте, щоб не було рецидиву.

Готуємо себе до весняного гардеробу

Почавши підготовку зараз, до моменту настання тепла, можна буде не переживати, що зимові поклади не дозволять втиснутися в улюблені весняні речі. Головне - бажання і завзятість, тоді будуть і результати!

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: