Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Зимові пробіжки, що потрібно знати?

Зимові пробіжки, що потрібно знати?

Лікарі, психологи та спортсмени сходяться на думці, що біг - один з кращих видів тренувань, з точки зору фізичного і психологічного здоров'я. У теплу пору року любителів пробіжки можна зустріти досить часто: на стадіонах, в парках, на набережних алеях і просто на пішохідних стежках. З приходом зими кількість бігунів істотно зменшується: холодно, мокро, сиро, темно - причин багато, однак це зовсім не привід відмовляти собі в улюбленому занятті, потрібно просто правильно підготуватися. Про те, які плюси бігу взимку, як підготуватися до зимових пробіжок і які є підводні камені - наша стаття.

Плюси та мінуси бігу
Як і будь-якого виду спортивного напрямку, біг, має як позитивні сторони, так і негативні. Почнемо з плюсів. Регулярні пробіжки, незалежно від пори року:

  • поліпшують роботу серцево-судинної системи. Систематичні тренування не тільки призводять до норми серцевий ритм, але і зміцнюють серце, нормалізують тиск і зміцнюють кровоносні судини;
  • підвищують імунітет і зміцнюють захисні функції організму, створюючи бар'єр, який протистоїть епідеміям вірусних захворювань;
  • покращують роботу дихальних шляхів, збільшують об'єм легенів і зміцнюють їх;
  • поліпшують роботу шлунково-кишкового тракту, здебільшого стосується це кишечника, на який пробіжка надає тонізуючий ефект;
  • покращують роботу ендокринної системи і робить позитивний вплив на гормональний фон;
  • зміцнюють всі групи м'язів, допомагають підтримувати тіло в формі;
  • допомагають знизити вагу;
  • насичують тіло киснем;
  • покращують психологічний стан.

Зимові пробіжки, що потрібно знати?

Тепер про мінуси:

  • Під час пробіжки задіяні всі групи м'язів і найбільше навантаження здійснюється на суглоби.
  • Старі травми і проблеми з опорно-руховим апаратом теж можуть проявити себе. Неправильне положення тіла і руху під час бігу стануть причиною багатьох больових відчуттів і можуть завдати великої шкоди здоров'ю.
  • Пробіжки поблизу доріг, фабрик і заводів не наситить організм киснем, а навпаки. Такі пробіжки можуть стати навіть причиною появи астми.
  • Алергікам, що страждають в період цвітіння, пробіжки в парку навесні принесуть більше шкоди, ніж користі.
  • Раптовий початок пробіжок, особливо в швидкому темпі, може стати причиною серцевих захворювань.
  • Неправильне дихання під час бігу стане причиною задишки, а також порушень роботи дихальної системи.
  • Під час бігу по нерівній поверхні або в неправильній взуття можна травмуватися. І мова йде не тільки про подряпані коліна, а й про серйозні пошкодження.

Зимові пробіжки, що потрібно знати?

Підготовка до зимових пробіжок

Загальні рекомендації:

  1. Перш, ніж відправитися на пробіжку - проконсультуйтеся з лікарем, можливо, біг взимку - це не те заняття, яке принесе саме вам користь.
  2. Виберіть маршрут подалі від доріг і промислових зон. Пройдіться і подивіться, які несподіванки може приховувати поверхня.
  3. Пробіжка починається з розминки. Завжди. Невелика зарядка і можна рушати.
  4. Правильно дихати під час бігу - і ротом і носом. Якщо боїтеся захворіти - прикрийте рот шарфом.
  5. При бажанні попити водички - відмовтеся від холодної і навіть трішки прохолодної води. Випийте теплої, але не гарячої.
  6. Уважно дивіться під ноги. Зима - слизький час і під шаром снігу може приховувати небувалі сюрпризи від льодового катка до відкритого люка.
  7. Слухайте своє тіло. Спочатку присутня легка прохолода, після 5-10 хвилин бігу вона повинна зникнути. Якщо не зникла - неправильно одяглися. У разі, якщо відчуття з'явилося вже після тривалого часу бігу - додайте темп. Бракує сил прискоритися - поспішіть додому, організм вже втомився, можна замерзнути і захворіти.
  8. Не варто геройствовать і відправлятися на пробіжку в снігопад або сильну ожеледь - можливість травмуватися збільшується в рази. Від пробіжки в сильні морози, коли градусник показує -20°C і нижче або під час сильного вітру варто теж відмовитися.
  9. Нездужання, слабкість, відчуття хворобливості - почекайте з пробіжкою.

Зібравшись з думками, прийнявши рішення і, можливо, обзавівшись компанією - підберіть правильний одяг. Неправильний одяг під час зимового бігу може стати причиною захворювань з самими непередбачуваними наслідками.

Зимові пробіжки, що потрібно знати?

Що потрібно одягати на пробіжку взимку:

  1. Шапка. Відмовки: я шапку не ношу, там всього 2-3 градуси морозу, у мене не мерзне голова, довге волосся - не підходять. В процесі бігу температура тіла піднімається і голова, як і все тіло, - потіє. Що буде, якщо вийти на мороз з мокрою головою? Нічого хорошого, починаючи від застуди і закінчуючи серйозними захворюваннями. Найкращий варіант шапки - синтетична, не вовняна, кроляча, песцева - ні, синтетична. Вона буде виштовхувати вологу назовні і не дасть охолонути голові. На невеликий мороз краще мати більш тонку, на сильні морози - щільнішу.
  2. Кросівки. Для бігу взимку потрібні закриті кросівки з м'якою підошвою, яка добре згинається і не твердне на морозі, перетворюючи підошву в дерев'яну колоду. Варіант з біговими кросівками з сіточкою - не підходить, потрапляння снігу і крапель води всередину намочать ноги і можуть стати причиною застуди. Теплі водонепроникні хутряні кросівки гарні для прогулянок, але не для пробіжок: підошва тверда, ноги спітніють і замерзнуть.
  3. Натільна білизна. Найкращий варіант - це термобілизна одягнута під спортивний костюм. Якщо її немає - беремо 2 футболки (або футболку і кофту), 2 пари тонких шкарпеток, підштаники. Але ніякої вовни, флісу і подібних матеріалів. Чому 2 пари шкарпеток? Перша буде вбирати вологу, друга берегти тепло. Такий же принцип і у футболок.
  4. Костюм. Зовнішній одяг має бути зручним, не сковувати рухів, захищати від вологи, вітру і берегти тепло. Штани і куртка повинні відповідати погоді. Але, навіть у найлютіший мороз, не надягати: пуховики, курточки на синтепоні, з кролячої підкладкою та ін. Спортивна тонка куртка і такі ж штани.
  5. Шарф, балаклава, підійде і комір кофти - захистити шию і не заробити ангіну.
  6. Рукавички. І тепло рук зберігати і шкіру від впливу морозу вберегти. Більш тонкі для не дуже низьких температур, щільніші - на морози. Але не вовняні, овечі, оленячі та інші. Спортивні синтетичні рукавички.

Ознайомившись з цими нехитрими рекомендаціями можна починати готуватися до зимових пробіжок, тим більше, що бігти по скрипучому сніжку - це дійсно вражаюче!

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: