Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Запам'ятати все або як прокачати свою пам'ять займаючись спортом

Запам'ятати все або як прокачати свою пам'ять займаючись спортом

Жителі великих міст щодня потрапляють під вплив стресів, які не тільки впливають на загальний фізичний стан, а й на розумову діяльність. Найчастіше страждає пам'ять. У кожного траплялася ситуація, коли якась інформація просто вилетіла з голови. Як наслідок такого казусу - неприємні моменти, а іноді і серйозні наслідки.

Вчені проводять безліч досліджень, і знайшли варіанти боротьби зі стресами. Ми, в свою чергу теж спантеличені й вирішили зібрати все в одному місці. Після напруженого дня наш мозок хоче своєрідного розвантаження та спокою. Саме тому вчені і медики рекомендують прогулянку перед сном. Ще добре впливають корисні продукти - горіхи, мед, морська капуста, наприклад.

Однією з ефективних практик для зняття стресу і поліпшення пам'яті, як не дивно, - спорт. Вчені з різних куточків світу проводили дослідження і ось, що вони отримали:

Дослідження №1
Американські вчені з університету Делавера досліджували вплив щоденної зарядки у молодих й літніх людей. По закінченню прийшли до висновку, що люди, які регулярно робили хоча б розминку стали не тільки краще себе почувати фізично, а й поліпшили показники розумової діяльності. В учасників дослідження центр пам'яті став більш еластичним. Іншими словами, чим еластичнішою гіпокамп (частина мозку відповідає за пам'ять), тим краще і легше запам'ятовується інформація.

Дослідження №2
Група вчених проводила дослідження білка FNDC5, який утворюється в м'язових тканинах під час фізичних навантажень. На даний момент випробування були тільки на лабораторних мишах. Суть дослідження полягала в тому, що миші пробігали щодня до 5 кілометрів. По закінченню експерименту мишей-бігунів порівняли з контрольною групою і виявилося, що вироблений під час бігу білок FNDC5 вироблявся не тільки в м'язах, але і в нервових тканинах, безпосередньо в головному мозку. Такий висновок дозволяє стверджувати вченим, що біг сприяє запам'ятовуванню. Тепер готуються подібні дослідження за участю людей.

Дослідження №3
Вчені з університету проводили дослідження на студентах. Вони набрали 2 групи і роздали завдання, одна група вирішувала їх сидячи за столом, друга - на пробіжці. Обидві групи впоралися з поставленими завданнями, але група, яка бігала, шукала рішення швидше й підбирала куди більш нестандартні варіанти.

Запам'ятати все або як прокачати свою пам'ять займаючись спортом

Дослідження №4
Група дослідників з університету Неймегена ім. святого Радбода Утрехтського (Нідерланди) на чолі з Еелко ван Донгені з'ясували, що запам'ятовування інформації сприяють заняття спортом через 4 години після навчання. Проходив експеримент наступним чином: набрали 3 групи добровольців, яким протягом 40 хвилин демонстрували 90 картинок із зображеннями різних предметів в різних місцях. Завданням було - запам'ятати, що і де розташовується. По закінченню демонстрації, перша група просто пішла додому, друга - протягом 35 хвилин займалася на велотренажері, а потім дивилася документальний фільм про природу, третя група спочатку дивилася фільм, а через 4 години приступила до занять на велотренажері.

Через 48 годин все 3 групи зібрали для отримання результату. Найнижчі показники запам'ятовування були у групи, яка пішла додому і у тих, хто приступив до велотренажеру відразу по завершенню запам'ятовування. А ось група, яка приступила до занять спорту через 4 години - продемонструвала дуже високі показники. Згідно з даними магнітно-резонансної томографії мозок учасників останньої групи працював більш активно, а деякі частини гіпокампу у них порушувалися сильніше, ніж у інших учасників експерименту.

Достовірно сказати чому саме третя група показала такі високі результати вчені поки не можуть. Але, вважають, що пов'язано це зі збільшенням рівня катехоламінів, які виробляються під час занять спортом і виконують зв'язуючу функцію в процесі взаємодії клітин.

Звичайно ж спорт, будь то біг, зарядка або поїздки на велотренажері (звичайний велосипед теж згодитися) не стане панацеєю. І ось так, в мить, людина не перетвориться в генія, бігаючи навколо будинку, але систематичні заняття принесуть свої плоди, як фізичним параметрам, так і розумовою показниками.
 

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: