Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Воркаут - ідеальне тіло без витрат

Воркаут - ідеальне тіло без витрат

Будівництво воркаут майданчиків стало вже просто мейнстрімом. Вони все частіше і частіше зустрічаються у дворах житлових будинків, на стадіонах навчальних закладів і в дитячих вуличних ігрових зонах. Однак, так і не зрозуміло звідки вони взялися, що собою представляють, що можна на них робити і найголовніше - чого можна досягти: чи можна схуднути або накачатися?

Що таке воркаут і звідки він взявся?
Воркаут (WorkOut) - це напрям спорту, що поєднує в собі гімнастику і елементи фітнесу, які виконуються на вуличних майданчиках. Звідси і пішли інші назви напрямки: вуличний фітнес, вулична гімнастика. Сьогодні воркаут називають вже субкультурою, яка об'єднує тисячі і мільйони людей по всьому світу. Своєю популярністю, воркаут, зобов'язаний YouTube`у, куди користувачі заливали свої відео, що демонструють гарні трюки і елементи на вуличних турніках. Хоча, правди заради, варто відзначити, що напрямок особливо новим і не назвеш, адже ще представники древніх цивілізацій тренувалися на вулиці, використовуючи різні пристосування і підручні предмети.

Чому воркаут такий популярний серед молоді?
Відповідь криється в самому питанні. Основний контингент відвідувачів воркаут майданчиків - школярі та студенти. В еру цифрових технологій у них є доступ до інтернету, який рясніє різними відеороликами атлетично складених юнаків і дівчат, що демонструють хороші фізичні дані і доводять, що досягти гарних форм тіла можна без фінансових затрат. Доступ до відео, відсутність фінансових витрат і бажання виділитися серед своїх однолітків і друзів - головні каталізатори появи цілого руху воркаутерів.

До речі. Воркаутери називають по-різному: вуличними спортсменами, вуличними фітнесистами, дворовими спортсменами і навіть турнікменами!

Воркаут - ідеальне тіло без витрат

Чим воркаут відрізняється від гімнастики?
Гімнастика - це вид спорту, де всі вправи і елементи чітко прописані, мають свої вимоги і нормативи. Воркаут - це свобода. Свобода вибору вправ, виконання, послідовності. Навіть під час проведення змагань з воркауту, у суддів немає програми виступають, вимог до виконання тих чи інших вправ. Судді оцінюють силу, видовищність, чіткість, кількість елементів в зв'язці, харизму, динаміку, статику. У журі сидять спортсмени, які розуміють наскільки складні елементи виконує конкурсант і вже після оцінюють його фізичні дані.

Що собою являють воркаут майданчики та яких результатів можна досягти?
Воркаут майданчики - це комплекси, що поєднують в собі турніки різної висоти, бруси, шведські стінки, рукоходи, лавки з різними кутами нахилу, елементи лазіння (канати, кільця, жердини, стінки) в самих різних варіаціях. Переконатися у величезній кількості варіантів поєднання елементів можна заглянувши до нас в каталог в розділ "Воркаут".

За рахунок розмаїття елементів комплексу воркаутери можуть експериментувати з різними вправами і тренувати всі групи м'язів. Таким чином, виконуючи навіть найпоширеніші вправи можна не тільки позбутися від зайвої ваги, але і домогтися гарного спортивного тіла без витрачання коштів на спортивні клуби та персональних тренерів.

Плюси занять воркаутом:

  • Безумовно, першим у списку буде пункт про доступність. Майданчиків багато і заняття абсолютно безкоштовні. Потрібна тільки зручна спортивна форма та взуття.
  • Свіже повітря. Більшість людей проводить більшу частину часу в приміщеннях і транспорті, через це організм не отримує достатньої кількості кисню. Заняття спортом на свіжому повітрі сприяють насиченню організму киснем і як наслідок - здоровий вигляд, хороший сон і прекрасне самопочуття.
  • Здоровий спосіб життя. Можливо спочатку це буде звучати навіть якось дикувато для самого себе, але з часом, коли організм звикне і з'являться перші результати - шкідливі звички почнуть самі відходити на другий план.
  • Красиве тіло. Пункт, який навіть не підлягає обговоренню. Так, щоб обзавестися красивим і рельєфним тілом доведеться попрацювати і попотіти на турніках, однак результат може перевершити всі очікування.
  • Однодумці. Збираючись на спортивному майданчику, здавалося б, зовсім чужі люди знаходять спільну мову і допомагають один одному рухатися до своєї мети і досягати результатів. Спільнота воркаутерів - це дружба, підтримка, розуміння, допомога і гарний настрій.

Воркаут - ідеальне тіло без витрат

Що робити новачкові?
Надихнувшись більш досвідченими спортсменами, які вже підкорили металеві спортивні конструкції, звичайно ж захочеться повторити їх досягнення, але спочатку так не вийде. Щоб стати справжнім воркаутером потрібно:

  • слухати своє тіло і виконувати ті вправи, які будуть максимально комфортними і приносити задоволення;
  • забути про правила. А це значить - експериментувати, пробувати нові елементи і вправи. Динамічна програма тренувань не тільки не дозволить нудьгувати на майданчику, але не дасть організму звикнути, а відповідно результат завжди буде краще;
  • не гнатися за кількістю, а прагнути до якості. Перші підтягування можуть виглядати дуже смішно з боку - це нормально, ваші кумири воркаутери теж колись так бовталися на турніку, а згодом, старанно відточуючи техніку стали прикладом для наслідування.

Воркаут - ідеальне тіло без витрат

І наостанок кілька вправ для воркаутера початківця:

  • Підтягування. Видів налічується величезна кількість, але починати варто з класичних трьох варіантів: з широким, середнім і вузьким хватом.
  • Віджимання. Тут така ж ситуація, як і з підтягуванням: руки на ширині плечей, на відстані 10-15 см одна від одної і разом. Новачки можуть починати віджиматися не від землі, а від височини.
  • Підняття ніг висячи на турніку. Можна піднімати рівні ноги або зігнуті в колінах.
  • Підняття тулуба. Зачепившись ногами за поперечину (якщо не впевнені у власних силах можна зачепитись на рукоході, наступна поперечина стане страхувальною, якщо притиснути до неї ступні).
  • Присідання. Не поспішаючи і максимально низько.

Що стосується кількості підходів і повторень, то це залежить від фізичної підготовки початківця воркаутера. Робити потрібно стільки на скільки вистачає сил і поступово збільшувати. Почніть з 5 повторень і 3х підходів, присідань слід робити більше 3 підходів по 15 разів.

Важливо! Не варто на самому початку намагатися повторити трюки досвідчених спортсменів, це може призвести до травм. Перші спроби виконання складних вправ слід робити тільки при наявності людини, який зможе підстрахувати!

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: