Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Підбираємо гантелі для домашніх тренувань

Підбираємо гантелі для домашніх тренувань

Питанням вибору гантелей для спортивного залу найчастіше займаються викладачі фізкультури, тренера або інструктори, які на своєму спортивному століттю вже побачили не мала кількість видів. Тому, для них не складає особливих труднощів підібрати необхідний інвентар для комплектації залу. А ось для бажаючих тренуватися вдома - це цілий процес, який вимагає докладного вивчення цілого ряду характеристик, переваг та недоліків. Щоб скоротити час і знизити "муки" вибору - пропонуємо витратити 5 хвилин часу на прочитання і ознайомиться з усім відразу.

Види гантелей
Гантелі бувають двох типів:

  • литі - цілісна конструкція з фіксованою вагою;
  • розбірні (або їх ще називають - складальні) - конструкція передбачає зміну ваги за допомогою балонів (дисків).

Литі гантелі використовуються в основному в тренажерних залах, де місце дозволяє встановити більшу стійку. У домашніх умовах - це не зовсім практично, за винятком, звичайно, окремо виділеного приміщення під тренувальний зал. Складальні гантелі - відмінний варіант для будинку, їх потрібно одну-дві пари і займають вони набагато менше місця.

З видами розібралися - йдемо далі.

Підбираємо гантелі для домашніх тренувань

Вага гантелей
Найпоширеніша помилка - взяти важче. Ніхто не сумнівається у Вашій силі Богатирській, однак, якщо Ви новачок, то починати необхідно з невеликої ваги. Таким чином не завдасте шкоди організму (можна зв'язки розтягнути або взагалі порвати), не будете "вмирати" від крепатури, під час якої зубна щітка буде здаватися монументальним спорудження, за вагою, і досягнете результату.

Для того, щоб визначити максимально необхідну вагу - варто відштовхуватися від виду тренування. Чоловікам слід починати з ваги в 4-9 кг, а жінкам з 2-4 кг і поступово збільшувати, якщо цільове призначення - підтягнути або наростити м'язи. Чоловікам варто придбати гантелі з максимальною вагою в 20-25 кг. Для підтримки тіла в тонусі цього буде достатньо. Жінкам можна зупинитись на 10-15 кг. А у випадку з фітнес-тренуваннями необхідні будуть гантелі 1-3 кг.

Підбираємо гантелі для домашніх тренувань

Щоб точно визначити, чи підібрана правильна вага гантелі можна стати з гантелями в руках у стіни, притиснувши лопатки та ікри, зігнути руки в ліктях під 90 градусів і почати піднімати по черзі гантелі до плечей. Якщо після 14-22 повторень відчувається невелика біль в м'язах - вага правильна, якщо ефекту нуль - потрібно накинути 0,5-2 кг, якщо ж завдання виявилося нездійсненним, то слід зменшити вагу на 0,5-2 кг.

Підібрали оптимальну вагу, але залишилося головне питання - які ж брати?

Матеріал
Не секрет, що від матеріалу буде залежати і ціна. Гриф для гантелей виготовляють з міцного матеріалу, наприклад, хромованою стали або металопластику, який витримує вагу млинців. Грифи бувають гладкими і з шорсткостями. І кожен з варіантів грифів має, як свої плюси, так і мінуси. Грифи з гладкими поверхнями при великій вазі можуть вислизати з рук, а з шорсткими - натирати. Щоб позбавиться від першої і другогої незручності - досить придбати рукавички, краще, якщо це будуть саме важкоатлетичні. 

Підбираємо гантелі для домашніх тренувань

Млинці, як і грифи виготовляють з різних матеріалів: сталі, гуми або кевларобетон. Для більш тривалої експлуатації гантелей, диски зі сталі покриваються порошковою фарбою (про неї можна почитати тут), а з кевларобетону - пластиком або поліуретаном. Самим бюджетним варіантом будуть гантелі з кевларобетону, покриті поліуретаном, найдорожчі - прогумовані. Гантелі, які мають на дисках додатковий шар у вигляді поліуретану, пластика або гуми будуть набагато тихіше, ніж сталеві і не будуть псувати поверхню підлоги. Але, варто враховувати, що зовнішнє покриття з часом та інтенсивністю експлуатації може втратити первинну цілісність, в той час, як сталеві будуть служити вірою і правдою.

Дійшовши до максимальної ваги під час своїх тренувань - не поспішайте купувати нові гантелі, можна придбати додаткові млинці. Це і дешевше і практичніше. При виборі додаткових дисків - дивіться на посадковий діаметр. Якщо він буде підібраний невірно, то млинці можуть злітати або не вдягатися зовсім.

Підбираємо гантелі для домашніх тренувань

Безпека
І найважливіший момент - безпека, а саме - затискачі. Найнадійнішим з точки зору фіксації і терміну експлуатації вважаються гантелі з металевими гайками, а не кільцевими затискачами. Для прокачування м'язів можна використовувати і останні, а ось для активних вправ з фітнесу або аеробіки краще використовувати саме гучний тип затиску.

В цілому, це самі основні нюанси, які варто врахувати при виборі гантелей для будинку. А далі - справа за дизайнерськими перевагами та фінансовими можливостями.

Підбираємо гантелі для домашніх тренувань

P.S. Не варто сподіватися, що бюджетні китайські гантельки з пластиковим грифом, які фіксуються пластиковими затискачами будуть служити довгі роки без нанесення шкоди власникові та оточуючого простору. Пам'ятайте, що хороший металевий сплав - це далеко не дешевий матеріал, а відповідно і продукція з нього не може коштувати копійки. Не економте на безпеці своїх рідних і себе. Падіння навіть 1-кілограмового млинця може завдати непоправної шкоди.

Песимістичний P.S. вийшов, але така сувора реальність.

Наостанок - смішна картинка для підняття настрою. Хороших і результативних Вам тренувань!

Підбираємо гантелі для домашніх тренувань

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: