Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Заняття спортом восени: як тренуватися і не захворіти

Заняття спортом восени: як тренуватися і не захворіти

Осінь - це початок нового відліку. Асоціюється це з роками юності: дитиною ми йшли до школи, підлітком - на пари до вищого навчального закладу. Тому восени, після літнього відпочинку, з'являється бажання чимось себе зайняти, найчастіше це заняття для душі. Схильні до творчості люди вибирають малювання, шиття, ліплення та інші види мистецтв, ті що увійшли влітку у активний ритм життя віддають перевагу спорту. І якщо досвідченим любителям спорту та професіоналам простіше впоратися з перехідним періодом, то новачки допускають безліч помилок. Про те, як тренуватися восени на вулиці і не застудитися, що одягати й взувати, де краще займатися та що потрібно знати про спортивні тренуваннях в осінній період.

Починати варто з вирішення найважливіших питань: у чому займатися, де і як?

Заняття спортом восени: як тренуватися і не захворіти

Перше завдання - екіпірування
Осінь непередбачувана та підступна, сонечко вже не таке тепле, та й звідки-то постійно виникає холодний вітерець. Щоб не підхопити застуду після перших виходів на вуличне тренування варто заздалегідь подбати про гардероб. Одяг повинен бути зручним, теплим, але не занадто. Нижній шар білизни повинен добре відводити вологу, тому бавовняні футболки та реглани не слід використовувати. Верхній шар одягу не повинен продуватися, бути водонепроникним і "дихаючим".

Слід також уважно підбирати й розмір одягу. Відкриті ділянки спини, рук ат ніг можуть також стати причиною недуг. Тому одяг повинен бути за розміром, захищати тіло від зовнішніх факторів та не вилазити при першій же можливості, інакше порушується терморегуляція і виникає необхідність постійно поправляти одяг.

Заняття спортом восени: як тренуватися і не захворіти

Особливу увагу варто приділити взуттю. Літні кросівки - заховати до теплого сезону, восени потрібні водостійкі тренувальні кросівки з гарною зчепленням з поверхнею. В іншому випадку тренування може закінчитися після зустрічі з першої ж калюжею або краплями дощу. Гарне зчеплення підошви з поверхнею необхідна для того, щоб не посковзнутися на вологому листі.

Шапка, шарф та рукавички - обов'язкові атрибути. Залежно від температури слід використовувати різні комплекти. І не варто навіювати собі, що на вулиці не так вже й холодно - навіть легкий осінній вітерець може стати причиною застуди, а зіткнення з холодними турніками не тільки істотно скоротить тривалість тренування та її інтенсивність, а й "подарує" неприємні відчуття.

Заняття спортом восени: як тренуватися і не захворіти

Друге завдання - місце тренування
Вибір місця для вуличного тренування також має бути добре продуманим. Парк або ліс - це чудово, проте в осінній період там причаївся сюрприз - калюжі, бруд та листя. І якщо в першому випадку ще можна озброїтися аргументом - завчасно їх обходити, то у випадку з брудом чи листям такий аргумент не пройде. Ця компанія є небезпечною не тільки можливістю падіння і нанесенням на спортивну форму осіннього "грязьово-листяного" принту, але й травмами, адже не завжди видно, що ховається під шаром осіннього килима, коріння дерев або провалу в землі. Тому краще зелені зони залишити для спокійних піших прогулянок, а на тренування відправитися на стадіон, там і поверхня рівніше і бруду менше. 

Заняття спортом восени: як тренуватися і не захворіти

Третє завдання - програма тренування
Яким видом спортивної активності варто займатися восени на вулиці? Насправді варіантів достатньо: біг, скандинавська ходьба, тренажери і турніки. Можна скласти комбінований варіант програми тренувань, проте варто враховувати той факт, що в холодну пору року виконувати вправи на землі або іншій поверхні не можна. Холодне сидіння тренажера може стати причиною не тільки нежиті, а й проблем куди більш серйозних. Тому вправи робимо - стоячи, а на турніках, перекладинах чи рукоходах - робимо в рукавичках, а прес на вуличній лаві не качати, це краще вже зробити вдома.

Заняття спортом восени: як тренуватися і не захворіти

Кілька порад новачкам
1. Розминка обов'язкова. І краще її робити вдома, щоб розігріти м'язи. У теплому приміщенні її можна зробити в шортах й майці. Після чого витертися, одягнутися у вуличну форму і вирушити на стадіон. Одяг повинен бути сухий, а м'язи розігріті!

2. Інтенсивність на мінімум. Перші тренування повинні більше нагадувати зарядку. Наш організм восени перебудовується і готується до холодів, він більш уразливий, тому не варто відразу брати програму "Інтенсив", в спорт варто входити плавно. Тренування повинне тривати довше, але навантаження та інтенсивність - менше.

3. Обов'язково робити паузу. Після того, як відпрацьована основна програма слід зробити паузу, щоб м'язи розслабилися. Це дозволить вирівняти дихання і знизить больові відчуття. Варто пам'ятати, що після паузи затримуватися на вулиці не можна - організм починає охолоджуватись.

Заняття спортом восени: як тренуватися і не захворіти

4. Вода - джерело еластичних м'язів. Так, після тренування завжди хочеться води, але в інший час - не дуже. Варто привчити себе до постійного прийому води.

Лайфхак. Якщо перед прийомом їжі випивати склянку води, то менше з'їси. І ще, найпоширеніша проблема в холодний період - постійне відчуття голоду. Безумовно він теж присутній, але іноді це не голод, а зневоднення. Відчули легке бурчання через годину після обіду - стакан води, а не печеньки-шоколадки. Так і фігура збережеться, і бурчання зникне.

5. Худнути з розумом. Якщо прагнете скинути зайві кілограми, то не варто сідати на дієту і виганяти себе на вуличне тренування - це не буде ефективним рішенням, а ось щоб заробити зниження імунітету через нестачу вітамінів - легко. Рішення - збалансоване харчування багате вітамінів, мінералів та мікроелементів в компанії з правильним розкладом тренувань.

Незважаючи на примхи погоди, осінь, може подарувати безліч позитивних емоцій і вражень від занять спортом на вулиці, головне - правильно підійти до справи та отримати гарний настрій.

Бережіть себе і приємних тренувань!

Автор: Христина Рідкоус.

Поділися з друзями: