Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Що потрібно пити до тренування, під час неї та після?

Що потрібно пити до тренування, під час неї та після?

Спортивний режим - це симбіоз регулярних тренувань й правильного харчування. Дотримання режиму харчування - це не тільки прийом їжі відповідно до розкладу, а й вживання напоїв. Про те, які напої вживають спортсмени і як вони їх роблять - далі в нашій статті.

Найпоширенішим напоєм, який спортсмени приносять до тренувального залу, є вода без газу. Вода допомагає відновити водний баланс організму, регулює температуру тіла, бере участь в обміні речовин, насичує вологою кисень для дихання і виконує ще цілий ряд функцій для забезпечення повноцінної роботи організму. Вода добре підходить для тренувань з невисокоим навантаженням та інтенсивністю, якщо тренування триває в межах години, то вода - найоптимальніший варіант напою.

Високоінтенсивні тренування атлетів вимагають значно більших витрат енергії, а відповідно і більш насиченого процесу відновлення. На допомогу прийдуть ізотоніки - напої до складу яких входять цукор та солі, мінерали, вуглеводи і амінокислоти, концентрація яких схожа з концентрацією в організмі людини. Таким чином ізотоніки допомагають заповнити витрачені під час інтенсивних навантажень елементи.

Що потрібно пити до тренування, під час неї та після?

Ізотоніки можна придбати в спеціалізованих магазинах або інтернеті, а можна приготувати вдома. Під час приготування варто звертати увагу на дію напою, відновлює або бадьорить. Перший вид п'ється після тренування, а другий - перед. Отже, найпопулярніші рецепти напоїв:

Тонізуючий:

  • 20 гр цукру або рідкого меду
  • 1 гр солі (можна навіть йодовану)
  • 30 мл теплої води
  • 30 мл апельсинового соку
  • 30 мл лимонного соку
  • 400 мл холодної води

У теплу воду додаємо сіль і цукор, щоб розчинилися, після чого вже сік і холодну воду. Для приготування підійде тільки свіжовичавлений сік, тому як магазинний пакетований варіант містить різні підсилювачі смаку, консерванти та інші добавки.

Підбадьорливий:

  • 3 пакетики чорного чаю або 3 чайні ложки розсипного
  • 1 стакан гарячої води
  • 1,5 склянки холодної води
  • 20 таблеток аскорбінової кислоти

Необхідно залити чай окропом, після настоювання додати холодну воду та драже до повного розчинення. Такий напій додасть бадьорості та енергії, бажано вживати до і під час тренування.

Відновлювальний:

  • 0,5 л кокосової води
  • 2 лайма
  • сіль на кінчику чайної ложки
  • 1 стакан звичайної очищеної води
  • 1 чайна ложка меду

Для цього рецепту необхідна тільки кокосова вода, молоко не підійде. Необхідно змішати кокосову і звичайну воду, додати сіль та мед, заважати до тих пір, поки сіль не розчиниться, після чого - додати свіжовичавлений сік лайм.

Що потрібно пити до тренування, під час неї та після?

Ізотоніки також готуються на основі трав'яних чаїв, наприклад, 1 склянка чаю з м'яти необхідно змішати в блендері з 0,5 склянки грейпфрутового соку, 0,5 склянки лимонного сорбета і 0,5 склянки апельсинового соку. Хорошим варіантом буде поєднання зеленого чаю з такими компонентами як: чебрець, мед, м'ята, лимон або ягоди.

Прекрасний варіант ізотоніки по закінченню тренування - ягідний морс. В якості інгредієнтів використовують різні види ягід: журавлина, брусниця, чорна смородина та інші. Приготування не вимагає особливих зусиль: на 2-3 літри води використовують 500 гр розчавлених ягід, суміш необхідно довести до кипіння та остудити. Залежно кількості ягід, смак буде більш солодкуватим або кислуватим. Якщо ж напій вийшов дуже кислим можна додати трохи тростинного цукру або меду.

Крім сприятливого впливу на м'язи спортсмена, ізотоніки добре впливають на роботу імунної, кровоносної, серцево-судинної і нервової систем. Під час осінніх епідемій грипу та простуд напої містять високу концентрацію вітамінів варто вживати не тільки атлетам і шанувальникам спортивного способу життя, а й бажають уникнути лікарняних.

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: