Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Забуті види спорту

У сучасному світі важко і порахувати кількість видів спорту, однак не всі ставали відразу популярними, багато хто так і не стали улюбленцем мільйонів. Сьогодні мова піде про види спорту, які забуті, а згадки про них залишилися тільки в літературі, архівних документах і творах мистецтва.

Епіскирос

Епіскирос

Епіскирос
Стародавня Греція - батьківщина багатьох видів спорту, епіскирос - не виняток. Це гра з м'ячем, що нагадує регбі, була доступна не тільки спортсменам, але простим людям. Пік популярності гри був в 2000 році до н.е. в Спарті. Пізніше гра сподобалася римлянам, які внесли свої корективи в правила і перейменували в гарпастум.

Стулбол

Стулбол

Стулбол
Гра була популярна в 14 столітті в Англії, але до наших днів не збереглося склепінь правил. Відомо тільки те, що спортсмен били по м'ячу битою, щоб м'ячик пролетів між ніжок стільця. Серед вчених існує версія, що стулбол - прабатько бейсболу та крикету.

Квінтен

Квінтен

Квінтен
Забутий нині і популярний в середньовіччі вид тренування лицарів. Лицарі на турнірах змагалися на смерть, щоб довести свою доблесть перед спраглої видовищ натовпом та королівським двором. Щоб сидячи на коні, на великій швидкості, потрапити списом у противника потрібні були тренування, а живих добровольців було не багато. Так і з'явився стовп з мішенню, за допомогою якого лицар відточував навики, а згодом тренування переросла в вид спорту - Квінтен.

Стрілянина по голубах

Стрілянина по голубах

Стрілянина по голубах
Голуб - символ миру, знають про це навіть діти, проте в кінці 19 століття був такий вид спорту, як стрільба по голубах. І це була не просто забава, в 1900 році стрілянина по голубах увійшла в список Олімпійських ігор. Як увійшла, так і вийшла. Таке змагання пройшло раз, перемогу здобув бельгієць Леон де Ланден, який заробив 21 бал. Всього учасники вбили 300 птахів, суспільство не оцінило даний вид змагань і стрілянину по голубах скасували.

Плавання з перешкодами

Плавання з перешкодами

Плавання з перешкодами
Олімпійські ігри 1900 рік запам'яталися ще одним нововведенням - плаванням з перешкодами. Плавці повинні були подолати дистанцію в 200 метрів, залізти на стовп, спуститися, перелізти через 2 човни, проплисти під 2 човнами і дістатися до фінішу. Таке видовище було всього 1 раз в історії ігор, потім плавання з перешкодами прибрали з програми.

Кінний стрибок в довжину

Кінний стрибок в довжину

Кінний стрибок в довжину
Всі ті ж Олімпійські ігри 1900 року. Жокей повинен змусити свого скакуна стрибнути якнайдалі. Вдалося це зробити бельгійцю Константу ван Лангендонку сидячи на своєму коні Екстра-Драй. Однак, публіка не оцінила стрибок в 6,1 м і даний вид спорту виключили з програми ігор.

Рекетс

Рекетс

Рекетс
Як і стрілянина по голубах, рекетс був включений в програму Олімпійських ігор в 1908 році, які проходили в Лондоні. Британці виступили з новим видом спорту: удвох або вчотирьох ставали біля стіни і кидали м'яч у неї. Бали нараховувалися тим, хто кинув м'яч в стіну так, щоб він відскочив на половину супротивника. Після того одного разу про рекетсе більше ніхто нічого і не чув.

Збивання білок з дерева

Збивання білок з дерева

Збивання білок з дерева
В кінці 18 - початку 19 століття ліси Кентуккі були переповнені маленькими руденькими лісовими звірятками - білками. Любителі полювання зайнялися сбиванием білочок з дерева. А "спасибі" за це варто сказати мисливцеві, що володіє соколиним оком, - Даніелю Буну, саме він популяризував цей вид спорту. Завдання було такої - потрапити в кору дерева максимально близько до тварини, щоб оглушити (від переляку і ударної хвилі часто тварина гинуло) і звалити білку разом корою дерева. Шубка лісової мешканки була не зворушена, а стрільцеві нараховувалися бал з бонусом. Наслідками цього полювання стало те, що в наші дні в лісах Кентуккі пухнастих красунь з пензликами зустріти досить складно.

Перетягування вугра

Перетягування вугра

Перетягування вугра
Грінпіс за таке б зараз підняли величезну хвилю громадського обурення. А ось в Нідерландах в 19 столітті - це було цілком буденне заняття. Вугра використовували, як канат, тільки з однією маленькою особливістю - його додатково ще і намилювати, щоб ще більше ковзав в руках.

Навмахія

Навмахія

Навмахія
Кров та пісок на арені гладіаторських боїв були звичною справою, як власне і битви на колісницях. І було прийнято рішення ввести новий вид змагань із застосуванням води та човнів. Арена наповнювалася водою й перетворювалася в морське середовище, де відтворювалися морські битви. Учасниками були раби, полонені або засуджені до смертної кари. Чи варто згадувати, що смертність під час таких ігор була дуже високою?
Проте навмахія - це прототип вітрильного спорту нашого часу.

Гонки на черепахах

Перегони на черепахах

Перегони на черепах
Веселим видом спорту були гонки на черепах. На панцир гігантської морської черепахи сідав "штурман" і долаючи відстань в воді змагалися за пальму першості. Зараз перегони черепах куди більш нудні - черепашка бродить по колу без наїзника, а перемагає та, яка окреслила замкнуте коло.

Історія налічує безлічі безумств і розваг, які по закінченню часу опрацьовувалися, як алмаз, щоб постати перед нами вже в скоєному образі, залучаючи нашу увагу до спорту. Цікаво, а які з сучасних видів спорту стануть історією через років 100?

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: