Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Спека та біг: як досягти результатів та не нашкодити собі?

Спека та біг: як досягти результатів та не нашкодити собі?

У період, коли природа навколо одягається в яскраві та соковиті літні кольори навіть у найбільших ледарів прокидається бажання, воно може бути десь дуже глибоко, почати займатися собою та своїм тілом. Перебираючи доступні варіанти, більшість зупиняється на найдоступніших: біг, турніки на стадіоні, при наявності велосипеда - на катаннях. І сьогодні мова піде саме про біг у спекотну погоду: яка небезпека чекає на бігуна у спеку, де краще бігати, коли краще бігати, щоб досягти бажаного результату.

Збори на пробіжку влітку
1. Коли виходити на пробіжку?

Здійснювати пробіжку в спекотну пору варто тільки рано вранці або ввечері вчасно, а краще після, заходу сонця.

Якщо причиною прийняття рішення бігати були - змагання або масові аматорські забіги, то починати бігати варто також в ранковий або вечірній час. А через 2-3 тижні тренувань - починати готувати свій організм до майбутнього забігу з урахуванням умов, в яких будуть проходити змагання: навколишнє середовище, місто або дорога, час старту, тривалість, дистанція. Перші забіги на адаптацію повинні бути короткими, тільки так організм зможе плавно та без стресів підлаштуватися до прийдешніх навантажень.

2. Де краще бігати?
Варто заздалегідь подбати про те яким маршрутом ви будете бігати. Ідеальний варіант - лісо-паркова зона, де тінистна місцевість або тінь чергується з сонцем (бажано, щоб сонячних зон було менше).

Чудовим супутником пробіжки буде ще й вітерець. В ідеалі, якщо він буде дути в обличчя, а не в спину, при таких умовах тіло буде охолоджуватися, а сил та енергії після пробіжки буде більше.

Стежкам вздовж дороги, в промислових зонах, по нерівній місцевості варто відразу відмовити. У перших двох випадках через занадто великого навантаження на дихальну систему, в третьому випадку через занадто великий ризик травмуватися. Також не слід бігати в оточенні асфальтових або бетонних джунглів - сонце там палить не шкодуючи, ще й кисню мало - більше шкоди, ніж користі.

Спека та біг: як досягти результатів та не нашкодити собі?

3. Що одягати і взувати на літню пробіжку?
Влітку варто відмовитися від натуральних тканин під час спортивних активностей. Незважаючи на думку, яка гуляє серед населення, що синтетика в спеку завдає тільки шкоду - під час спорту варто віддавати перевагу тільки їй. Під час фізичних навантажень тіло нагрівається та охолоджується за рахунок інтенсивного потовиділення. Натуральні матеріали вбирають в себе вологу, але не виводять її, на відміну від синтетичних.

Найкраще для пробіжок брати саме ті речі, які розроблені спеціально для бігу. Що стосується модельного ряду, то форма повинна сидіти вільно, обтягуючі майки та лосини краще залишити на більш прохолодну пору.

На взуття теж варто звернути особливу увагу - вона повинна бути зручною, м'якою, дихаючої і призначеної для бігу. Закриті кросівки або кеди варто поставити на полицю і не використовувати їх в даних цілях.

Як і у випадку з одягом, варто віддавати переваги більш вільним моделям, а краще буде - якщо кросівки на пів розміру будуть більше. Влітку ноги набрякають і куди комфортніше буде бігати, коли стопи не обмежені.

Спека та біг: як досягти результатів та не нашкодити собі?

4. Як піклується про шкіру та організмі в цілому?
Через підвищення вологості тіла, шкірі, властиві натирання та прілість, а також опіки. Особливо це стосується власників тонкої та чутливої ​​білої шкіри. Користуйтеся спеціальними спортивними маслами, щоб запобігти натиранню та прілості, а також захисними кремами від сонця. Після бігу обов'язково змийте залишки засобів з тіла та нанесіть заспокійливий крем.

Для уникнення ефекту "Дід Мороз - червоний ніс" варто не тільки користуватися захисним кремом з високим рівнем SPF (захисного фактора від сонця), а й одягати на голову кепку з козирком.

Спека та біг: як досягти результатів та не нашкодити собі?

Небезпека, захована за яскравим сонечком
Недотримання вищезазначених правил або нехтування рекомендаціями може викликати ряд дуже серйозних проблем зі здоров'ям:

  • Запаморочення, втрата координації або свідомості. Причин може бути багато, одна з ймовірних - збір в системі циркуляції крові. Щоб цього уникнути необхідно починати й закінчувати з бігу підтюпцем. На початку це допоможе розім'яти організм та підготувати до навантажень, а в кінці - плавно зменшити темп і нормалізувати кровообіг.
  • Зневоднення. Недолік вологи в організмі, рясне потовиділення та великі навантаження - причини даної проблеми. Щоб уникнути - необхідно регулярно відновлювати водний баланс. При невеликих навантаженнях і не зовсім спекотні дні підійде вода, а при великій інтенсивності слід віддати перевагу ізотонікам. У спеку разом з потом виходить велика кількість солі, яку потрібно чимось заповнювати. До складу ізотоніків входить вода, сіль, мед та цитрусовий сік, приготувати його можна і вдома.
  • Тепловий або сонячний удар. Причини його очевидні і крім рясного пиття слід негайно звернутися до лікаря.
  • Гипонатриемия. Зустрічається не так часто, як вищезгадані варіанти, проте є найнебезпечнішим варіантом. Гипонатриемия - стан, коли рівень натрію в крові стає нижче 135 ммоль / л (нормальний рівень - 136-142 ммоль / л). При досягненні низького показника рівня натрію починається нездужання, запаморочення, головний біль, блювота. Якщо вчасно не надати кваліфіковану медичну допомогу, то людина може впасти в ступор і згодом в кому.

Будьте пильні, прислухайтеся до рекомендацій та свого організму, і ніяка небезпека не буде загрожувати вашому здоров'ю. Пам'ятайте, поки ви дбаєте про свій організм - він буде працювати без збоїв. Вдалих пробіжок!

Автор: Христина Рідкоус.

Поділися з друзями: