Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Ранкова зарядка або як зробити ранок добрим

Ранкова зарядка або як зробити ранок добрим

З чим асоціюється слово "ранок"? Для багатьох, ранок, це час пробудження, бажання нових звершень і відкриттів, інші ж від цього слова щуляться, адже їх ранок нагадує битву титанів між ще 5 хвилиночок в ліжечку і підйомом. Друга група знаходиться в постійному пошуку відповіді, як легше прокидатися і де знайти сили. Саме вони стали авторами жартів про те, що встати встав, а прокинутися забув. І процес пробудження організму припадає, найчастіше, на момент пересування з дому на роботу або навчання. Ситуацію можна змінити, якщо злегка підкоригувати свій ранковий розклад, а точніше - додати зарядку. Безумовно, ранкова зарядка не зрівняється по потужності енергії бадьорості з моментом усвідомлення, що ти проспав, але істотно поліпшить і загальне самопочуття, і настрій, і життєвий тонус.

Ранкова зарядка - комплекс простих вправ, розрахований на 10-15 хвилин, спрямований на пробудження організму і поліпшення стану здоров'я. До позитивних сторін ще варто віднести:

  • поліпшення кровообігу
  • насичення організму киснем
  • підвищення працездатності
  • підвищення дисципліни та самоорганізації
  • підтримка тіла в тонусі
  • поліпшення сну і допомогу в боротьбі з безсонням.

Ранкова зарядка або як зробити ранок добрим

Навіщо потрібна ранкова зарядка?
Можна знайти 1000 аргументів, що зарядка корисна для здоров'я, підвищує імунітет і ще багато різних плюсів, але вони, чесно кажучи, не стануть причиною по якій люди різко почнуть вранці робити зарядку. А ось причини, які можуть дійсно стати аргументом:

  • китайські мудреці наполягали на ранковій зарядці, так як 10 хвилин тренування вранці, по ефективності, рівноцінні 30 хвилинам денному. Відповідно, якщо вдень і ввечері немає часу займатися спортом, то можна перенести на ранок і радіти результатами.
  • ранкова зарядка крім того, що добре бадьорить, за рахунок посилення кровообігу і насичення клітин киснем, виробляє в організмі захисний бар'єр від негативу навколишнього середовища. Іншими словами, сонна людина в транспорті, на роботі буде куди більш дратівливий, ніж та, яка вже прокинулась. Зниження реакції на подразники тягне за собою і велику стійкість до стресів.
  • прокинувшись, не роздратована і стрессоустойчива людина зможе виконати набагато більше роботи за більш короткий період часу, залишивши трішечки робочого часу для перерви і відпочинку. Як відомо, на роботі куди цікавіше розглядати смішні картиночки, відео і вибирати товари для купівлі.
  • регулярне виконання ранкової зарядки допоможе не просипати, а також відучить від найулюбленішого ранкового заняття - переведення будильника ще на 5 хвилин.

Ранкова зарядка або як зробити ранок добрим

Як змусити себе робити ранкову зарядку?
По-перше, захотіти. Захотіти змін в своєму житті в кращу сторону. По-друге, не змушувати себе. По-третє, знайти стимул. Ось про нього і поговоримо. Стимул або мотивація для початку занять ранковою зарядкою може бути різними:

  • це потрібно безпосередньо вам, вашому організму і здоров'ю: відчувати себе здоровим і красивим чи ні?
  • можна придумати цілу систему заохочення для себе, наприклад, через тиждень регулярних занять - побалувати себе якимось подарунком або смакотою.
  • зародити нову домашню традицію і проводити 10-15 хвилин під веселу музику, виконуючи вправи.
  • завести щоденник зарядки, куди будуть записуватися всі відчуття, фото (селфі будуть актуальні), відео для подальшого порівняння результатів. А ще, через час, буде дуже весело і смішно почитати про те, як все починалося і які емоції відчували в той самий момент.

Ранкова зарядка або як зробити ранок добрим

Які вправи виконувати?
Насправді, вправ для ранкової зарядки необхідно трохи - 5-10, але вони повинні задіяти все тіло. Найкращим варіантом буде той, який подобається і виконується без додаткових зусиль і дискомфорту.

Порада: щоб організм швидше прокидався, можна почати виконувати зарядку ще лежачи в ліжку (головне - не заснути): повільно потягуючись і вигинаючись. Далі слід випити склянку води, дати організму 5-10 хвилин на адаптацію (почати готувати собі сніданок, наприклад) і приступити до тренування. По закінченню - прийняти контрастний душ.

Ранкова зарядка або як зробити ранок добрим

Ось перелік вправ, який багатьом знайомий ще зі шкільної лави:

  1. Нахили головою: вперед-назад і з боку в бік.
  2. Кругові рухи головою: за годинниковою і проти годинникової стрілки.
  3. Махи руками: випрямити руки, одну вгору, друга вниз і по черзі міняємо.
  4. Розгинання ліктів: руки зігнуті в ліктях, лікті на рівні плечей, згинаємо і випрямляє руки.
  5. Нахили: вперед-назад і з боку в бік.
  6. Кругові обертання тазом: за годинниковою і проти годинникової стрілки.
  7. Махи ногами: праву ногу піднімаємо до витягнутої вперед лівої руки, ліву ногу - до правої.
  8. Присідання, як з широко розставленими ногами, так і в положенні ніг на ширині плечей.
  9. Випади: одну ногу на широкий крок вперед і переміщаємо вагу корпусу на виставлену вперед ногу, повертаємося на вихідну і проробляємо те ж саме з другою ногою.

Всі вправи виконуються плавно, не поспішаючи, повторювати варто по 10 разів. Після того, як організм звикне - можна додати вправи для преса, віджимання, місток, прогини попереку, планку, в загальному все, до чого буде лежати душа.

Регулярна зарядка зможе зробити ранок дійсно добрим, а ось чи хочете ви, щоб він був таким - вирішувати вам...

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: