Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Пожежно-прикладний спорт: загублений чи ні?

Пожежно-прикладний спорт: загублений чи ні?

Мало хто в курсі, але одними з найбільш видовищних й динамічних змагальних видів спорту є змагання пожежників. Це вид змагань навіть отримав власне визначення - службовий пожежно-прикладний спорт. Тобто в ньому присутні не тільки змагальні складові, але ще й практичні навички які застосовують на справжній службі .

Де з'явився і яка мета пожежно-прикладного спорту?
Комплекс даних змагань був винайдений в Радянському Союзі в 1937 році, як змагання працівників Пожежної служби НКВД. Як ми знаємо, радянські держструктури були хитрі на вигадку, тому змагання вийшли вельми самобутніми, не кажучи вже про їх небезпеку. Весь комплекс дисциплін спорту пожежників включає в себе 4 змагання-естафети.

Пожежно-прикладний спорт: загублений чи ні?

1. Підйом в вікно 4-го поверху навчальної вежі по штурмовій драбині.

Мета цього змагання доволі нехитре, якщо не враховувати облаштування самої тренувальної вежі. Учасник естафети стає на стартовій лінії, в 32 метрах від тренувальної вежі тримаючи в руках пожежну штурмову драбину. Після сигналу він біжить до башти і починає на неї підйом, фіксуючи сходи за підвіконня вікна верхнього від себе поверху. Фініш естафети відбувається на підвіконні 4 поверху, на який учасник повинен стати 2 ногами. Все відбувається досить динамічно у справжніх професіоналів на це йде менше хвилини.

Пожежно-прикладний спорт: загублений чи ні?

2. Подолання 100-метрової смуги з перешкодами

Друге змагання - це такий собі симбіоз спринту та гімнастики. В процесі бігу по смузі перешкод учасники повинні подолати 2-х метровий паркан, перейти по дерев'яному брусу держав руках 2 укладені пожежних шланга (рукава) вагою по 5 кг, після підключити обидва шланга до спеціально встановлених розгалужень, які імітують пожежну машину або гідрант, повернутися і перетнути фінішний бар'єр.
Все це також проходить досить динамічно, а кращі спортсмени можуть впоратися менш ніж за 20 секунд.

Пожежно-прикладний спорт: загублений чи ні?

3. Пожежна естафета 4 по 100 метрів

Послідовність естафети така:

  • вихідна позиція старту учасника зі штурмовою драбиною у руках;
  • спортсмен підбігає до певної будівлі й за допомогою драбини піднімається на її дах, проходить по ній й зістрибує з неї за спеціально окреслену лінію (якщо не доскочив, повертається й повторює процедуру);
  • естафету приймає наступний учасник, завдання якого подолати розташований на шляху паркан без упору в нього ногами (в цей час в спеціальному листі підпалюється полум'я);
  • естафету приймає 3 спортсмен, який зобов'язаний підбігти до пожежних рукавів, взяти їх, пройтися по гімнастичній колоді та приєднати рукава до спеціального розгалуження (якщо в процесі учасник впав / зіскочив з колоди він зобов'язаний повернутися й знову пройти по ньому);
  • четвертий учасник приймає естафету, бере вогнегасник і гасить запалене в ємності полум'я, після чого біжить до межі фінішу (залишати вогнегасник в ємності, де горів вогонь суворо заборонено).

Пожежно-прикладний спорт: загублений чи ні?

4. Бойове розгортання

Цй етап пожежно-прикладного спорту оцінює командну роботу учасників, в цілому, це є тренуванням швидкої організації роботи пожежної бригади в реальних умовах. Учасники команди повинні за найкоротший час розгорнути пожежні рукава, під'єднати їх до резервуару від 1000 літрами води й спеціальної помпи, після чого наповнити перекачаною водою кілька ємностей-цілей по 10 літрів кожна. Перемагає той, хто першим наповнить ємності.

Власне ось таким і є пожежно-прикладний спорт. Як бачимо, це досить химерне й специфічне змагання, яке потребує певних навичок та вмінь.
Відзначаємо, що пік розвитку цього виду спорту припав на радянські часи, хоча і зараз є група ентузіастів, які намагаються відродити цікавість до подібних змагань.

Пожежно-прикладний спорт: загублений чи ні?

Що стосується актуальності, то своє прикладне застосування, даний вид спорту частково втратив, багато в чому через сучасних реалій будівництва й абсолютно нових вимог до роботи пожежних бригад.
Змагальна складова також досить сумнівна, як і користь від подібних фізичних навантажень, які не цілком рівномірні й виправдані. В цілому, спорт орієнтований швидше на професійну спритність та витонченість рухів, ніж на реальний спортивний результат.

Чи актуальний цей вид спорту для нашого часу питання цікаве.
Говорячи відверто, про його популярності дізнатися дуже просто, варто лише запитати себе, скільки серед ваших знайомих "ЗОЖників" чемпіонів з підняття зі штурмовою драбиною на 4 поверх або хоча б призерів останніх змагань?

Чи варто займатися таким видом спорту?
Хіба, якщо сусіди перших чотирьох поверхів вашого будинку будуть не проти, що періодично в їх вікнах буде миготіти спортсмен зі сходами, то ймовірно варто. Також це ваш вид спорту, якщо у вас є кілька зайвих пожежних рукавів, мотопомпа, свій власний гідрант, необмежений запас вогнегасників, а також група друзів, які готові підписатися на подібні змагання.

  

Поділися з друзями: