Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

"Не будь жертвою" або чому варто записатися на тренування крав-мага

"Не будь жертвою" або чому варто записатися на тренування крав-мага

Не будь жертвою - це девіз спеціально розробленої техніки рукопашного бою крав-мага. Даний вид єдиноборства популярний не тільки на просторах своєї батьківщини, Ізраїлі, а й у багатьох інших країнах. Чим зумовлений такий інтерес та його відмінні риси від інших видів бойових мистецтв, й найголовніше питання - чи дійсно знання і навички допоможуть у вуличній сутичці?

Історія виникнення
Формування крав-маги, як техніка самооборони, почалося ще в 30-х роках на території Братислави, Словаччина. У той час на вулицях міста єврейській громаді доводилося не солодко, різні фашистські та антисемітські угруповання вносили хаос у життя людей. Захищати себе та своїх рідних доводилося власноруч. Тоді почали формуватися перші групи захисників, що складаються з молодих і міцних чоловіків, які володіють навичками бойових мистецтв. Очолив рух Ними Ліхтенфельд. На той момент, 20-річний юнак уже мав ряд міжнародних нагород і медалей за досягнення в боксі, гімнастиці, боротьбі. Жорстокість вуличних зіткнень і той факт, що вони не піддаються ніяким правилам боротьби стало причиною розробки спеціальної програми самозахисту.

"Не будь жертвою" або чому варто записатися на тренування крав-мага

Чим крав-мага відрізняється від інших видів єдиноборств?
Першим відмінним фактом є - відсутність філософії, як такої. Якщо у багатьох бойових мистецтвах закладається деякі моральні аспекти і духовні настанови, то в крав-мага цього немає. (Більше про них в статті "Східні бойові мистецтва: в чому різниця?")

Друга відмінність - відсутність правил. Вуличні бої - це безжальні й непередбачувані рухи з використанням підручних засобів: ножа, палиці, арматури та інших предметів. Техніка бою, що йде згідно з регламентом характерна східним видам, але абсолютно не дотримується під час вуличного бою. Звиклі до певних правил бійці можуть розгубитися, навіть секунди можуть коштувати життя. Так само, й кількість ворогів теж може істотно коливатися, особливо в умовах раптової зустрічі з відповідальними юнаками, яким терміново потрібно зателефонувати мамі в темному провулку.

Третя відмінність - відсутність форми для тренувань. У реальному світі мало хто ходить по вулиці в кімоно та спеціальному взутті, особливо це стосується представниць жіночої статі. Так, каблук-шпилька - це хороший атрибут, однак він не допоможе, якщо противник взутий в черевики з металевими носком. Тому тренування проходять у звичайному одязі, щоб на тренуванні можна було відпрацювати прийоми в повсякденному одязі, в тому числі і незручному костюмі або платті.

Четверта відмінність - місце тренувань. Тренера підбирають різні локації для відпрацювання прийомів, це може бути будь-яка місцевість: газон, ліс, міські підворіття, сходові майданчики та інші. Тренування максимально наближені до реальних умов життя.

П'ята відмінність - ускладнюючі фактори. Тренування проходять у некомфортних умовах: голосно грає музика, яскраво світять ліхтарі, в оточені димом, із зав'язаними очима, прив'язаною однією рукою до тіла та інші.

"Не будь жертвою" або чому варто записатися на тренування крав-мага

Що таке крав-мага та її принципи
Крав-мага - це система рукопашного бою, спрямована на самооборону й нейтралізацію противника у різних ситуаціях, в тому числі і в невідповідних та незручних місцях.

Основні принципи:

  • Уникнути пошкоджень і травм. Зустріч повинна закінчитися з мінімальною шкодою для вас. Не можна допустити падіння на лопатки - доб'ють, не сумнівайтеся.
  • Знешкодити противника потрібно максимально швидко - нейтралізація матиме й ще один виграшний аспект - здивування, яке дасть фору в кілька секунд.
  • Зміна сторін - з оборонної техніки до наступу, іншими словами з жертви в нападника.
  • Використовуйте рефлекси й вразливі місця противника.
  • Підручні предмети - помічники. Не варто нехтувати використанням всього, що трапляється під руку, проте варто враховувати, що сила удару повинна контролюватися, інакше наслідки можуть бути не дуже веселими.

"Не будь жертвою" або чому варто записатися на тренування крав-мага

Зворотній бік медалі
Незважаючи на всі плюси техніки - негативні сторони теж є. І найголовніший - відсутність будь-яких заборон, у тому числі і на заборонені прийоми. Використовувати їх можна в крайніх випадках, але дуже обережно і акуратно, адже багато прийомів можуть покалічити або й зовсім вбити. Наслідки очевидні.

Підводячи підсумки, хочеться сказати, що крав-мага - це дійсно хороша техніка самооборони. Так, духовно вона не збагатить, зате допоможе зберегти життя собі та своїм близьким. Не варто забувати про перше правило техніки, яке свідчить: якщо від бійки можна втекти - біжи, якщо бою не уникнути - вибивай противника.

Засновник, Імі Ліхтенфельд, говорив так: "Якщо хтось прийшов, щоб убити тебе, убий його першим". Звучить це страхітливо, але за умови жорстокості сучасного світу варто розраховувати тільки на себе, адже на допомогу може ніхто і не прийти ...

Бережіть себе та своїх близьких!

Автор: Христина Рідкоус.

Поділися з друзями: