Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Міжнародний стандарт, що це?

Легкість, граціозність, краса, сила - можна підібрати не один десяток епітетів описуючи виступи гімнастів. Не дивлячись ні на що, гімнастика - дуже суворий вид спорту, найменший огріх може коштувати перемоги. Чистота виконання вправ також залежить і від обладнання. Саме тому все професійне обладнання має прописані в правилах характеристики та вимоги. Про них сьогодні і поговоримо, озброївшись стосом документів з вимогами до гімнастичного обладнання. Все гімнастичне обладнання представлене в статті присутнє в нашому каталозі.

Бруси чоловічі паралельніФотоальбом з усіма фотографіями об'єкта можна подивитися тут.

Бруси чоловічі паралельні
Вимоги. Сталева основа та 2 паралельні дерев'яні жердини. Обладнання повинене бути нерухоме і надійно зафіксоване, так як гімнаст повинен задіяти всю довжину жердини. Висота від мату до жердини 1,75 м, довжина 3,5 м.

Які вправи виконуються. Найбільша кількість вправ виконуються саме на паралельних брусах. Основні групи виконуваних елементів: через упор, через упор на руках, з упору стоячи або звисаючи, з під жердин та зіскоки. Кожна з груп елементів має цілий список вправ до якого додається ряд вимог до виконання.

Бруси жіночі різновисокі
Вимоги. Сталева основа з дерев'яною жердиною. Фіксуються за допомогою розтяжок, тросів, які виключають рухливість обладнання під час виконання вправи. Висота верхньої жердини - 2,41 м, нижньої 1,61 м, довжина - 2,4 м, діаметр - 40 мм. Залежно від учасників та видів змагань, регулюється діагональна відстань між жердинами 1,3-1,8 м.

Які вправи виконуються. Вправи на жіночих різновисоких брусах також об'єднані в групи і включають в себе: стрибки, зістрибування, елементи мах назад та оберти не торкаючись, елементи великим махом, оберти з перемахами або "Штальдери", обороти в упорі стоячи та елементи висячи ззаду.

Колода гімнастична або повітряний козел
Фотоальбом з усіма фотографіями об'єкта можна подивитися тут.

Колода гімнастична або повітряний козел
Вимоги. Сталеві опори і дерев'яний брус покритий шкірою або замшею, довжиною 5 м, шириною 10 см. Фіксується на висоті 1,25 м.

Які вправи виконуються. Виступ на колоді входить в програму жіночих змагань, тривалістю 1-1,5 хвилини складається з трьох етапів, в процесі яких повинна використовуватися вся довжина обладнання:

  • підйом на снаряд - підскок
  • виступ включає такі групи елементів: статичні, акробатичні, гімнастичні стрибки і підскоки, повороти
  • завершальний зіскок

Кінь гімнастичнийФотоальбом з усіма фотографіями об'єкта можна подивитися тут.

Кінь гімнастичний
Вимоги. Металеві опори та дерев'яний або пластиковий брус, покритий шкірою або спеціальним матеріалом, що запобігає ковзанню. Висота 1,15 м, при цьому конструкція повинна мати регулювання по висоті. Довжина 1,6 м, ширина коня - 35 см. На підставі бруса розташовані ручки висотою 12 см на відстані 40-45 см одна від одної.

Які вправи виконуються. Виступ на коні входить в програму чоловічих змагань і включає такі групи елементів: махові, кола з поворотами проти темпу обертанню і без, кола з поворотами по ходу обертання і флоп, переходи, зіскоки.

Кільця гімнастичні
Фотоальбом з усіма фотографіями об'єкта можна подивитися тут.

Кільця гімнастичні
Вимоги. Обладнання складається з 2 кілець з внутрішнім діаметром 18 см, виготовлених з міцного матеріалу, підвішених на спеціальних тросах. Висота від підлоги до консолі кріплення кілець - 5,75 м, висота від кілець до статі 2,75 м. Відстань між кільцями в спокійному стані - 50 см.

Які вправи виконуються. Виступ на коні входить в програму чоловічих змагань і включає такі групи елементів: махові елементи висячи, підйоми в упор або упор кутом, махові елементи в стійку на руках (стійка на руках утримується не менше 2 секунд), махові елементи, що закінчуються статичним елементом (не кут, й не стійка на руках), статичні і динамічні силові елементи, зіскок.

Облалднання для опорних стрибків
Вимоги. Найчастіше використовують гімнастичний козел або подібний інвентар висотою 1,35 м. Доповненням виступає підкидний місток з пружиною висотою 20 см.

Які вправи виконуються. Опорні стрибки входять в програму, як чоловічих, так і жіночих змагань, тому мають різний перелік елементів для виступу.

  • Чоловічі елементи: стрибки у ліьоті, стрибки вперед з поворотом на 360 в першій фазі польоту, стрибки переворотом вперед і Ямасита, стрибки з рондату (Цукахара і Касамацу), стрибки з рондату - фляк (Юрченко).
  • Жіночі елементи: стрибки без виконання сальто (перевороти вперед, Ямасита, з рондату) с, або без обертання навколо поздовжньої осі в першій або другій фазі польоту, стрибки вперед з (або без) поворотом на 360 в першій фазі польоту - сальто вперед у другій фазі польоту, стрибки з рондат в першій фазі польоту - сальто у другій фазі польоту (Цукахара), стрибки Юрченко з (або без) поворотом на 360 в першій фазі польоту, стрибки Юрченко з поворотом на 180 в першій фазі польоту.

Гімнастичний килимФотоальбом з усіма фотографіями об'єкта можна подивитися тут.

Гімнастичний килим
Вимоги. Вовняний або синтетичний килим з еластичною щільною поверхнею розміром 12х12 м, з додатковими "кордонами безпеки" шириною 1 м.

Які вправи виконуються. Вільні вправи, які виконуються на гімнастичному килимі також діляться на чоловічі і жіночі види.

  • Чоловічі елементи: елементи гімнастики (без використання акробатики), акробатичні елементи з обертанням вперед і назад, акробатичні елементи з обертанням в бічній площині і стрибки назад з поворотом на 180 градусів і більше з подальшим виконанням сальто вперед.
  • Жіночі елементи: стрибки і підскоки, повороти, елементи з опорою на руки, сальто вперед, назад і боком.

Організація гімнастичного залу має ще масу особливостей і нюансів. Даний перелік правил наведено для того, щоб бажаючі організувати собі професійний гімнастичний зал могли легко орієнтуватися в довгому переліку пропонованого на ринку обладнання. У випадку з гімнастикою великого асортименту і альтернатив особливо дешевших - немає, так як вони спеціально розроблялися під певні гімнастичні вправи та елементи.

 

Автор: Крістіна Рідкоус.

Поділися з друзями: