Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Чому варто встановити шведську стінку у себе вдома?

Чому варто встановити шведську стінку у себе вдома?Скріншот з кліпу "Open Kids ft. Quest Pistols Show - Крутіше всіх". Кліп був знятий у спортивному залі, оснащеному спортивним обладнанням, виробленим на заводі компанії "Спорт Світ". Фото з об'єкта тут.

Шведська стінка - частина спортивного інвентарю, який присутній в кожному залі для заняття фізкультурою. Правди заради, шведська стінка, не рідкий предмет і в житлових приміщеннях. Чому шведську стінку варто встановити у себе вдома? Яка користь від неї? І що на ній робити?

Шведська тому, що зі Швеції?
Назва гімнастичного снаряду так і підштовхує на думку, що винайшли його в Швеції і це дійсно так, проте тоді ще не було назви "шведська стінка", це була "рама з перекладинами". Подібного роду конструкцію розробили з метою економії місця в кімнатах, які були призначені для спортивного залу. Перші згадки про них датуються 1793 роком в книзі "Гімнастика для молоді" німецького педагога Йоганна Гутс-Мутса. Популярність прийшла пізніше - на початку XIX століття і дякувати варто лікарю Пера Хенріка Линга, який розробив цілу систему гімнастичних вправ. Син Линга, Яльмар, продовжив справу батька і розширив можливості шведської стінки, доповнивши її гімнастичними снарядами: лава, трамплін, колода і інші.

Чому варто встановити шведську стінку у себе вдома?Спортивний зал оснащений спортивним обладнанням, виробленим на заводі компанії "Спорт Світ". Всі фото з об'єкту тут.

У чому краса і користь шведської стінки
Шведська стінка - це і дитячий, і дорослий тренажер, звідси він й отримав горде звання універсального обладнання.
Якщо говорити про стінку, як про спортінвентар, то варто виділити наступні переваги:

  • Безумовно, перший плюс - це універсальність. Вона спокійно витримує будь-які навантаження (тут важливо уважно читати, дерев'яні моделі мають обмеження у вазі, але не варто впадати у відчай, є і альтернативні варіанти - металеві), що дозволить займатися дорослим та дітям, а також в тандемі з дитиною.
  • Компактність. Сама стінка займає приблизно 20-25 см.
  • Екологічність. Виготовляються шведські стінки або з натурального дерева або з металу з використанням безпечного полімерно-порошкового покриття, яке допускається для використання в закритих приміщеннях.
  • Безпека. Стінка надійно фіксується і виключає можливість пересування або падіння тренажера на користувача.
  • Витримує пристойне вагове навантаження.
  • Стійка до стирання і вологи, що особливо актуально в будинках, де обладнанням будуть користуватися діти.
  • Ультрафіолетові промені не впливають на конструкцію.

Якщо говорити про користь для організму, то шведська стінка:

  • Покращує координацію рухів;
  • Зміцнює м'язовий корсет всього тіла;
  • Сприяє схудненню;
  • Запобігає розвитку сколіозу і плоскостопості;
  • Розвиває витривалість та гнучкість.

До всього іншого, шведська стінка - це ще й відмінний ігровий куточок, який не тільки є гарною розвагою, але і допомагає скидати нервову напругу, замінюючи її на позитивні емоції.

Чому варто встановити шведську стінку у себе вдома?Спортивний зал оснащений спортивним обладнанням, виробленим на заводі компанії "Спорт Світ". Всі фото з об'єкту тут.

Базові вправи на шведській стінці
Встановивши шведську стінку можна проводити повноцінне тренування по зміцненню м'язів та їх розтяжку:

Звисання - вправа, яка буде стояти на сторожі рівної постави, знімати напругу і витягувати втомлений від сидячого положення хребет. Варто взятися руками за поперечину, висота якої дозволяє повністю витягнутися, не торкаючись ногами підлоги. 5 хвилин буде достатньо, але починати варто з секунд 30, щоб не перенапружувати руки.

Згинання ніг - вправа для преса. Після вису варто зробити перерву в хвилину, щоб руки відпочили і знову зайняти таке положення, ось тільки в даному випадку не просто висіти, а підтягувати коліна до живота. Як для підтримки тіла в тонусі досить буде 2-3 підходів по 15-20 разів, якщо мета досягти більшого результату - варто збільшити кількість підходів і збільшити вагу на ноги.

Підйом ніг - також вправа для преса, тільки складніше. Положення, як і в попередньому, тільки необхідно піднімати ноги до кута в 90 градусів, не згинаючи їх у колінах. На перших тренуваннях тримати ноги прямими буде не так просто, але при регулярному тренуванні завдання буде здаватися все легше і легше.

Вигин грудей. Первісна позиція - спиною до стінки, руки на верхній перекладині, ноги стоять на нижній. Корпус потрібно вигнути вперед, тільки робити це не різкими рухами, а плавними, щоб не травмуватися.

Вигин спини. Руки на рівні грудей, прогинаємо спину, поступово переставляючи руки на перекладину нижче.

Розтяжка ніг. Одну ногу варто поставити на перекладину навпроти талії, не згинаючи колін, дивлячись на шведську стінку, нахиляти корпус, намагаючись дотягтися руками до носка ноги, яка впирається у шведську стінку. Рухи повинні бути м'якими й плавними. Після цього, виконати таку ж вправу і з другою ногою.

Бічна розтяжка ніг. Варто також поставити ногу на перекладину, тільки стояти до шведської стінки варто боком. Таким чином, здійснюючи нахил корпусу будуть задіяні ще й боки.

Чому варто встановити шведську стінку у себе вдома?

Всі перераховані вище вправи можна виконувати на шведській стінці без будь-якого додаткового обладнання. Якщо ж їх мало - можна доповнити свій спортивний куточок: турніком, брусами, лавкою для преса, канатом, боксерською грушею, гімнастичними кільцями та іншими елементами навісного та приставного обладнання.

При всіх своїх плюсах, шведська стінка має таки один мінус - на ній потрібно займатися, якщо просто її встановити та іноді протирати пил, то результату, на жаль, не буде. Проте, у тих, хто здасться метою поліпшити свої фізичні дані й здоров'я, чекає приємний сюрприз.

Автор: Христина Рідкоус.

Поділися з друзями: