Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Балет - мистецтво сильних: цікаві факти з історії

Балет - мистецтво сильних: цікаві факти з історії

Балет - танець, який здатний викликати бурю емоцій, переживань і залишити неймовірний простір для роздумів. За допомогою мови тіла, під музичний супровід, танцюристи балету розповідають глядачеві свою історію, іноді радісну, іноді драматичну. І навколо їх учасників завжди багато чуток та міфів, що з них правда, а що вигадки - розбираємо: Коли з'явився балет? Які наслідки приховані за посмішками і красивими фігурами балерин? Скільки пар пуантів необхідно балерині? Чим примітна балетна пачка? Як правильно називати чоловіка, який танцює балет? Чому в Туркменістані заборонений балет? Як висловити своє невдоволення виставою? Яка вистава найпопулярніша в світі?

Балет - мистецтво сильних: цікаві факти з історіїБалетний клас з обладнанням компанії-виробника балетних верстатів - "Спорт Світ". Фотоальбом з усіма фотографіями можна подивитися тут.

Мистецтво довжиною в століття
XV століття в європейській історії запам'ятався великою кількістю війн, битв та протистоянь. Православні представники щосили боролися з відьмами і єрессю, глави держав привласнювали нові території, лицарські ордени відстоювали свої права і переконання, в загальному, час було вкрай неспокійний. Не дивно, що низку сумних подій необхідно було змінити на щось більш радісне. Саме тоді і з'явився італійський танець - "ballo". Величезної популярності на батьківщині мистецтво не знаходило, однак сподобалося французькій аристократії. Придворні танцюристи освоювали нову техніку, та 15 жовтня 1581 року представили першу виставу при французькому дворі "Комедійний балет королеви" (вистава має і другу назву - "Церцея"). Саме ця дата вважається початком балетної історії.

Балет - мистецтво сильних: цікаві факти з історії

Патентний лист Королівської Академії танців

По справжньому балет став популярним завдяки любові короля Франції Людовіка XIV до танців. Очолюючи французький престол, король, відкрив першу в Європі Королівську Академію танців. Відкриття відбулося в 1661 році, а розташувалася академія в самому центрі держави - у Парижі.

Спосіб життя та наслідки
Те, що танцюристи балету катують себе жорсткими дієтами - не секрет. Вони відмовляють собі у всіх гастрономічних ласощах, щоб залишатися стрункими й мініатюрними. Але, нестача поживних речовин, вітамінів та мінералів в організмі, тренування в балетному класі і біля балетного станка до знемоги вбиває імунітет практично повністю. Наслідок цього - часті хвороби. Встановлений факт, що танцюристи хворіють в 4 раз частіше, ніж середньостатистична людина. А в компанії з регулярними травмами, забоями і переломами - це стає причиною різних хронічних хвороб і раннього відходу зі сцени. Не дивно, що показник здоров'я професійної 35-річної балерини дорівнює 55-річній жінці.

Балет - мистецтво сильних: цікаві факти з історії

Ольга Лепешинська

Факт з історії. Відома радянська балерина Ольга Лепешинська, улюблениця публіки і Сталіна, виконуючи партію в постачанні "Червоний мак" змусила зал жахнутися через моторошний хрускіт. Це був звук перелому. Перелому ноги в 4 місцях. Тендітна, але мужня дівчина не тільки не подала виду, але й закінчила свій виступ до кінця. Дозволити собі слабкість Ольга змогла тільки тоді, коли пішла за куліси, де від больового шоку втратила свідомість.

Титанічна праця, сила й витривалість
У силі та мужності танцюристів не може бути й сумнівів, не кожен спортсмен впорається з таким навантаженням. А мова ось про що: під час виступу танцюрист піднімає балерину приблизно 200 раз, якщо врахувати те, що жінка важить в районі 50 кг, то виходить сума в 10 000 кг. Чи багато хто може похизуватися тим, що за 2 години витримають таке навантаження? Але ж перед виступом була ще й розминка та репетиція ...

Балет - мистецтво сильних: цікаві факти з історії

Пуанти - сотнями
Балет, як і в принципі танці, дуже складний вид мистецтва, який вимагає колосальних витрат, як фізичних, так і фінансових. Професійна балерина за рік зношує не більше не менше, десь близько 100 пар. У провідних балерин, прим, за рік йде понад 300 пар балетних туфель.

Тюль - метрами
Прогрес, автоматизація та оптимізація праці стосуються всіх сфер, окрім, мабуть, виготовлення балетної пачки. Її донині шиють вручну. Процес цей дуже кропіткий і довгий, найшвидші терміни виготовлення - 2 дні, а витрата матеріалів в середньому 13-15 метрів тюлю.

Балет - мистецтво сильних: цікаві факти з історії

Трико та вигадки
Чоловіки в балеті завжди привертали увагу дам, не тільки мужністю фігури і граціозними па, а й зовнішнім виглядом. Далекі від високого мистецтва люди стверджували, що чоловіки танцюють у колготках, однак цей міф вже давно розвіяний. Нижня частина чоловічого балетного костюма називається трико та щільно обтягує фігуру, щоб не перешкоджати виконанню руху і продемонструвати рельєфні ноги.

Хто і коли почав стверджувати, що чоловіки в балеті віддають перевагу не жіночій статі - достовірно невідомо, проте це твердження прижилося. Насправді, нічого що могло збезчестити  чоловічу гордість в трико - немає. І серед представників балету є різні люди з різними уподобаннями, стверджувати однозначно - образливо. Адже споглядаючи бодібілдера на змаганнях в стрінгах такої думки не виникає, то до чого стереотипи з танцюристами балету?

Балет - мистецтво сильних: цікаві факти з історії

Він - балерун?
Питання про те, як же ж називати чоловіка турбує багатьох і на розум крім "балеруна" та інших менш привабливих епітетів, якось і спадає на думку. Але, все ж таки, чоловік в балетній трупі - танцюрист, а жінок прийнято називати балеринами. Тому, не варто ображати тонку душу людини мистецтва.

Балет - мистецтво сильних: цікаві факти з історії

Схід справа тонка
На початку 21 століття, в 2001 році, якщо бути точними, в Туркменістані вступила в дію заборона на балет. У цій історії 2 причини заборони:

  1. згідно релігійних переконань, а Туркменістан, здебільшого, це мусульманська країна, надто відвертий одяг у жінок і облягаючий у чоловіків. Такі наряди ображають почуття віруючих, а те, що відбувається на сцені є непристойним для споглядання.
  2. президент Туркменістану Сапармурат Ніязов був переконаний, що туркменам й зовсім не потрібен чужий вид мистецтва. У них є національні види мистецтв і необхідно розвивати їх, а не "привезені". З його легкої руки було ліквідовано Національний театр опери та балету, а через деякий час там почав функціонувати музично-драматичний театр.

Балет - мистецтво сильних: цікаві факти з історії

Плата за мистецтво
Якщо уявлення виявилося жахливим, а вистава огидною, то не варто бігти за помідорами чи яйцями, прибережіть їх для вечері. Донести свою думку балетній трупі можна куди більш чистим способом - кинути на сцену віник обгорнутий газетою.

Висновки кожен зробить свої, однак, варто віддати данину поваги людям, які своє життя присвячують мистецтву й відвідати хоча б 1 раз в житті балетну виставу. А якщо потрібна рекомендація, то відвідайте найпопулярніший в світі балет - "Лебедине озеро", хоча, напередодні новорічних свят краще сходити на "Лускунчика", він другий по популярності. Раптом виявиться, що балет це ваша пристрасть?

Автор: Христина Рідкоус.

Поділися з друзями: