Кошик:Loading...
+38‎‎-050-948-94-80

Антигравітаційна йога: що потрібно знати про новий напрямок

Антигравітаційна йога: що потрібно знати про новий напрямок

Досвідчені йогини скажуть одностайно, що йога - це легко і просто, новачки ж поділяться на два табори: одні - відправляться на заняття і погодяться з досвідченими наставниками, другі - відвідають кілька занять або проведуть практичне заняття самостійно, вдома, прийдуть до висновку, що це складно і важко. "Домашніми йогинам" ще дуже пощастить, якщо їх спроби закінчаться без наслідків, адже неправильне виконання асан в симбіозі з острахом може стати причиною не тільки серії фотографій й відео на YouTube, але і серйозних травм. Однак не варто чіпляти ярлик "не моє". Йога має велику кількість видів і модифікацій, як по набору фізичних вправ, так і з філософської складової. І мова піде про один з напрямків - антигравітаційної йоги, її особливості, відмінності від інших видів, користь для організму й протипоказання.

Антигравітаційна йога - це новий напрямок, який з'явився завдяки Крістоферу Харрісону, хореографу, професійному танцюристу і гімнастові. Датою заснування вважається 2000 рік, однак відомо, що ще в Стародавній Індії практикували заняття на підвішених до дерева елементах.

Антигравітаційна йога: що потрібно знати про новий напрямок

Поява флай-йоги
Як і багато засновників нових напрямків, Крістофер Харрісон, переніс травму і отримав невтішний висновок від лікарів - забути про спорт. Це і стало поштовхом для пошуку заняття, яке знімає напругу з хребта і позбувається нестачі тренувань.

Особливість антигравітаційної йоги
Відмінною особливістю флай-йоги від ряду інших видів полягає у виконанні асан в невагомості, а саме - в гамаках, не дозволяючи стикатися тілу з поверхнею підлоги (на початку тренувань це неминуче, але про це трохи нижче). Самі класи для левітаційної йоги є ряд звисаючих зі стелі широких шовкових стрічок, регульованих по висоті, доповнених елементами для упору.

У антигравітаційній йозі використовується такі ж вправи, як і в класичній хатха йозі. Новачкам базовий курс хатха йоги може даватися важко, чого не скажеш про флай-йогу. За рахунок левітації всі м'язи ат суглоби розслабляються, що дозволяє виконувати складні вправи без особливих зусиль.

Антигравітаційна йога: що потрібно знати про новий напрямок

Користь антигравітаційної йоги
Так як флай-йога - це полегшений варіант класичних занять, то підійде вона, в першу чергу, людям діяльність яких пов'язана з навантаженнями на опорно-руховий апарат. В процесі заняття хребет витягується, знімається напруга та втома з усіх відділів. Вдатися до повітряних тренувань варто і тим у кого присутні явні проблеми зі спиною, наприклад, сколіоз, остеохондроз та інші захворювання.

Варто звернути увагу на неї тим, хто переніс травми, флай-йога допомагає відновитися після багатьох пошкоджень. Однак ні в якому разі не варто нехтувати консультацією та рекомендаціями лікаря, в більшості випадків лікарі навпаки рекомендують її, але бувають і виключення.

Антигравітаційна йога: що потрібно знати про новий напрямок

Регулярні заняття позитивно впливають на загальну фізичну форму, тонус організму, гнучкість, знижують вагу, покращують координацію, почуття рівноваги, кровообіг, зміцнюють м'язовий корсет та імунітет.

Окремим пунктом варто винести і психологічний аспект тренувань. Заняття проходять під розслаблюючу, спокійну музику, мають розмірений темп, виключають різкі переходи і рухи, що дозволяє розслабити нервову систему. У комплексі зі зниженням напруги по всьому тілу, поліпшення кровообігу й насиченням організму киснем, поліпшується настрій і життєвий тонус. Наставники та їх підопічні відзначають, що після 40 хвилин, а саме стільки триває заняття, рішення проблем дається простіше, легше і швидше, з'являється новий, свіжий погляд на повсякденні клопоти та змінює ставлення до них.

Протипоказання
Приймати рішення про дозвіл або заборону відвідування флай-йоги залишається завжди за кваліфікованою медичним працівником. Але, відразу можна сказати, що представницям прекрасної статі під час вагітності, людям, під час серйозних травм (рани, переломи і т.д.), наявності хронічних захворювань в період загострення варто утриматися від відвідування.

Антигравітаційна йога: що потрібно знати про новий напрямок

Що ще варто знати про антигравітаційну йогу
За допомогою неї можна за досить короткий термін досягти дуже хороших результатів, вже через 2-3 місяці регулярних відвідувань (2-3 разів на тиждень буде достатньо), щоб помітити зниження ваги і загальне поліпшення фізичних показників.

Антигравітаційна йога не має великого філософського фундаменту, як в старіших практиках. Єдина мета - це зробити життя комфортнішим, навчитися слухати свій організм і перестати йому шкодити.

Кардинальних змін способу життя, флай-йога, також не вимагає: не потрібно відмовлятися від м'яса і осягати мистецтво медитації. Однак, ніхто і не забороняє цього. Якщо є бажання поєднувати з іншими видами спорту або цікавим заняттям, то це тільки вітається.

Флай-йога - це чудове заняття, і з точки зору фізичного аспекту, і морального. Ще - відмінний привід відчути почуття польоту, легкості та невагомості.

Рекомендуємо прочитати:
"Така різна йога: від найдавніших практик до сучасних видів"

Автор: Христина Рідкоус.

Поділися з друзями: